Тихомир Безлов: Следващите 2 седмици ще има ръст на COVID-19

Здраве
09:43 - 23 Септември 2020
2456
Тихомир Безлов: Следващите 2 седмици ще има ръст на COVID-19

"Очакванията са, че следващите две седмици, подобно на много страни в Европа, ще има ръст на заболяванията, преди всичко на млади хора". Това заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в предаването "Тази сутрин".

"Пикът на заразените с COVID-19 при младите хора до 20 г. е при абитуриентските балове. Очакваме повече тестове на тази възрастова група, вероятно това ще доведе до ръст на заразените", коментира Тихомир Безлов.

Според него това ще заплаши учителите, защото в България има доста възрастни учители в рисковата група с хронични заболявания.

"Две седмици след 15 септември ще се види как ще ни се отрази новата вълна на COVID-19, коментира Безлов. „Много зависи как ще се тества, заради почивките в Гърция имахме до 8 000 теста на ден. Самите хора се правиха тестовете“, отбеляза той.

„В момента не знаем смъртните случаи на равнище области, не знаем каква е ситуацията – не знаем в интензивните отделения колко хора има“, посочи обаче Тихомир Безлов.

Той заяви, че частните болници масово отказват да се занимават с COVID-19, въпреки че там има специалисти и много добра техника.