Тихомир Безлов: Властта нарочно оставя протеста да блокира кръстовища?

Актуални новини
13:32 - 31 Юли 2020
3294
Тихомир Безлов: Властта нарочно оставя протеста да блокира кръстовища?

В България е сложно да се организира национална стачка. Това не е 1997 година когато икономиката беше държавна и профсъюзите можеха да го направят, припомни пред „Фокус“ старши анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

По време на криза никой няма да рискува компаниите си да организират стачки. Хората, блокирали кръстовища, са по-малко от 50 и не би имало никакъв проблем блокадата да се премахне. Въпросът е защо това не се случва, каза той и обясни, че за това има няколко хипотези.

„Едната е от страх от ново разрастване на протеста, страх от насилие и инциденти. Другата е, че се търси раздразнение на участващите, защото очевидно дори тези, които подкрепят протеста, гледат на тези блокади като проблем на всекидневния живот. Те не са готови да жертват всекидневния начин на живот. Има хипотеза, че се търси изтощаване на протеста в август. Друга хипотеза е, че е възможно да се търси изтощаване, тоест, отпускане на напрежението през август, за да се омекотят протестите през есента, които вече се очаква да имат икономически елемент“, каза той.

Тихомир Безлов добави, че има и хипотеза, че това е някакъв път да се търси алиби за оставка от страна на правителството – дълги протести, очевидно блокиране на гладовете и инфраструктурата, това да е основание за обяснима оставка, защото част от подкрепящите правителството смятат, че те имат всички основания да управляват.

Не е ясно точно как мисли премиерът Борисов и вътрешният министър и защо протестът е оставен просто да седи. Има подозрения у част от хората, че правителството го прави умишлено.