Тихомир Тошев пред Lupa.bg: Ако не можете да погасите кредита, говорете с банката, не теглете нов!

Личности
14:38 - 14 Юни 2021
4710
Тихомир Тошев пред Lupa.bg: Ако не можете да погасите кредита, говорете с банката, не теглете нов!

Успяват ли хората да покрият кредитите си? Какво да правят, ако все още са без доходи? Отговорите на тези въпроси дава кредитният консултант Тихомир Тошев пред Lupa.bg.

- Г-н Тошев, от няколко месеца тече погасяването на отложените крадити, как върви процесът?

- За момента нещата вървят добре. Почти няма отражение върху процента на лошите кредити, което показва, че по-голямат част от хората са успели да се справят със затруднението си. Надявам се тази тенденция да продължи и занапред. Видяхме и данните за безработицата и виждаме, че тя е много ниска, което показва, че хората в затруднение са успели да намерят работа. Със сигурност ще има хора, които няма да се справят и ще за в затруднение.

- Какво трябва да направят тези хора в затруднение?

- Те трябва да отидат в банката, да споделят, че затруднението им продължава. Ако някой все още е без доходи или ниски такива, моят съвет е да го сподели с банката и да се търси индивидуално решение, с което да се справи.

- Има ли случаи, в които се тегли нов кредит, за да се покрие стария?

- Винаги сме казвали, че това е голяма грешка. Ново задлъжтяване, за да се покрие старо, обикновено води до влизане в една дългова спирала, от която излизането става трудно. Много хора се изкушават да взимат бързи кредити, там нещата стават по-зле. Така че моят съвет е да не се прави такова неща, а да се търси решение с банката.

- По отношение на изтеглените ипотечни и потребителски кредити отчитате ли разлика спрямо миналата и по-миналата година?

- Тази година е доста по-активна от миналата. От началото на годината се движим с около 20% ръст на ипотечните кредити и 10% ръст при потребителските. Банките запазиха лихвите, така че това улеснява процеса. Очаквам тази година да има ръстове във всички сегменти на кредитирането. Нещата се раздвижват и тази тенденция ще се запази.

- Лихвите по депозитите са нулеви, даже за големи суми вече има и отрицателни лихви, но и много хора продължават да трупат пари в банка...

- В повечето страни в Европа банките въведоха такси, когато има свръх наличности, за държене на големи суми по сметките. Това е така, защото хората продължават да държат спестявания, които тежат на банките, защото те плащат такси на националните банки. Затова част от тези такси те ги прехвърлят към клиентите. Така че това не е само мярка у нас. Идеята е да се мотивират хората да харчат спестените пари, да инвестират в нещо, което ще носи някаква доходност, а не да се държат по сметки.