TikTok с 345 милиона евро глоба заради личните данни на деца

Говорител на платформата заяви, че не е съгласен с решението

Свят
12:33 - 18 Септември 2023
2128
TikTok с 345 милиона евро глоба заради личните данни на деца

TikTok бе глобен с 345 милиона евро (370 милиона долара) за нарушаване на законите за конфиденциалност по отношение на обработката на лични данни на деца в ЕС. Това обяви днес водещ регулатор в блока, цитиран от Ройтерс, цитирана от БТА.

Платформата за кратки видеа, която е китайска собственост и бързо си спечели популярност сред тийнейджърите по целия свят през последните години, е нарушила редица закони за конфиденциалност в ЕС в периода между 31 юли и 31 декември 2020 година, обяви в комюнике Ирландският комисариат по защита на личните данни (DPC)

За първи път TikTok, който е собственост на ByteDance, е "порицан" от ирландския комисариат, който е водещ регулатор в ЕС за много от световните технологични компании заради позиционирането на регионалните им централи в Ирландия.

Говорител на платформата заяви, че не е съгласен с решението, най-вече с размера на глобата, както и че повечето от

критиките не са уместни заради въведените мерки преди началото на разследването на ирландския регулаторен орган през септември 2021 година.

Ирландският комисариат по защита на личните данни обяви, че нарушенията на TikTok включват начина, по който през 2020 година акаунти на потребители под 16 години са станали "публично" достояние и платформата не е проверила дали в действителност потребителят е родител или опекун на детето, когато се е свързал посредством функцията за "семейна свързаност".

TikTok  добави функции за по-строг родителски контрол към семейната свързаност през ноември 2020 година и промени през януари 2021 година настройката на "частен".

TikTok обяви днес, че планира допълнително да актуализира материалите си за поверителност, за да направи разлика между публичните и частните акаунти, като частните ще бъдат селектирани предварително за нови потребители на 16-17 години, когато се регистрират за приложението по-късно този месец.

Ирландският регулаторен орган даде на TikTok срок от три месеца, за да приведе в съответствие цялата си обработка на данните, там където са открити нарушения.