TikTok ще се бори със закона за забрана в САЩ

САЩ
11:57 - 25 Април 2024
1907
TikTok ще се бори със закона за забрана в САЩ

Главният изпълнителен директор на TikTok обеща да се бори в съдилищата, за да отмени новоподписан закон в САЩ, който може да доведе до забрана на популярното приложение поради твърдения, че е контролирано от китайското правителство, предаде АФП.

Законът дава на TikTok 9 месеца да се отдели от китайската си компания майка ByteDance или да бъде изключен от американския пазар.

Представители на САЩ и други западни държави твърдят, че платформата за социални медии позволява на Пекин да събира данни и да шпионира потребителите. Само в Съединените щати тя има 170 милиона потребители, много от които са млади хора.

Критиците твърдят, че TikTok е и канал за разпространение на пропаганда. Китай и компанията категорично отричат тези твърдения.

"Не се заблуждавайте, това е забрана. Забрана за TikTok и забрана за вас и вашия глас", заяви шефът на TikTok Шоу Зи Чу във видеоклип, публикуван в TikTok минути след като президентът Джо Байдън подписа закона.

"Политиците може да казват друго, но не се обърквайте. Много от спонсорите на законопроекта признават, че забраната на ТикТок е крайната цел".
Чу нарече този ход "ироничен", като се има предвид, че "свободата на изразяване в TikTok отразява същите американски ценности, които превръщат Съединените щати в лъч на свободата. Бъдете сигурни, че няма да отидем никъде. Ще продължим да се борим за вашите права в съдилищата. Фактите и Конституцията са на наша страна", каза Чу на потребителите на платформата.

Мярката за забрана беше включена в пакета за външна помощ на стойност 95 млрд. долара, включващ военна помощ за Украйна, Израел и Тайван.
Законопроектът, който може да предизвика рядката стъпка за забрана на дадена компания да оперира на американския пазар, беше приет от Сената със 79-18 гласа три дни след като премина през Камарата на представителите със силна двупартийна подкрепа.

Преди гласуването директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че компанията майка на TikTok ByteDance е "подчинена на китайското правителство", което "всеки ден се опитва да открадне нашия изкуствен интелект и да хакне американските технологии".

Американците трябва да мислят за "властта, достъпа, възможностите, контрола" на TikTok като за нещо, което е в ръцете на китайското правителство и разузнавателна служба, каза Урей.

Съгласно законопроекта ByteDance ще трябва да продаде приложението или да бъде изключен от магазините за приложения на Apple и Google в САЩ.

Според анализатора на Wedbush Дан Айвс вероятни купувачи на TikTok биха били Microsoft или Oracle.

TikTok от години е на прицел на американските власти, които твърдят, че платформата позволява на Пекин да следи потребителите в САЩ.

Приетият от Конгреса законопроект също така дава на президента на САЩ правомощието да определя други приложения като заплаха за националната сигурност, ако те се контролират от държава, считана за враждебна.

Миналата седмица Елон Мъск, милиардерът, собственик на X, се обяви против забраната на TikTok, като заяви, че "това би било в разрез със свободата на словото и изразяването".