Тим Кук с подарък за $280 милиона за 9 години начело на Apple

Бонусът е договорен, когато той пое управлението на компанията след смъртта на Стив Джобс

Техномания
12:04 - 25 Август 2020
2466
Тим Кук с подарък за $280 милиона за 9 години начело на Apple

Главният изпълнителен директор на Apple Inc. Тим Кук ще получи 560 хил. акции в понеделник, 31 август - датата, на която американската компания с най-висока пазарна капитализация ще раздели книжата си на четири.

Бонусът е част от пакет, договорен с Кук преди 9 години, когато той пое управлението на производителя на iPhone след смъртта на Стив Джобс. Акциите струват общо $281,9 млн. при цените от края на сесията в понеделник, когато те поскъпнаха с още 1,2%.

В края на юли Apple отчете рекордно трето тримесечие и акциите тръгнаха рязко нагоре, като състоянието на Тим Кук вече надхвърля $1 млрд.

А миналата седмица пазарната капитализация на компанията се покачи над $2 трлн. 59-годишният Кук заяви през 2015 г., че ще дари по-голямата част от богатството си и вече е дарил акции на Apple за милиони.

Годишният бонус е свързан с две неща: продължаващото му управление на компанията и представянето на акциите на Apple спрямо S&P500 за период от три години. Към петък възвръщаемостта от инвестиция в компанията, включително с реинвестирани дивиденти, бе 225%.

Кук начело на Apple

Съоснователят на Apple Стив Джобс, който почина през 2011 г., бе истинска звезда. Тим Кук обаче изглежда като достоен наследник 9 години по-късно. Главният изпълнителен директор обаче успя да изкове свое наследство, макар и невинаги да му беше лесно.

Сред скорошните препятствия, които той трябваше да прескочи, са забавянето на iPhone заради проблемите на пазара; тежък спор с ФБР за поверителността на личните данни на потребителите; търговска война между САЩ и Китай, която заплашваше да повиши цените на iPhone и сега пандемия, която затвори магазините на Apple и потопи икономиката в дълбока рецесия.

59-годишният Кук навлезе и в нова територия. Apple сега плаща дивидент - нещо, което Джобс отказваше да направи, частично защото асоциираше плащането с тромавите компании, които вече са преминали своя апогей. Кук използва и позицията си, за да се превърне в ярък защитник на гражданските права и възобновяемата енергия.

През 2009 г. той зададе ясната си визия за Apple: компанията "трябва да притежава и контролира основните технологии зад продуктите, които произвеждаме". Оттогава компанията удвои усилията си в тази посока, като се превърна в значим производител на процесори за iPhone, а скоро и за Mac.

Празникът обаче идва в труден момент: Apple е изправена пред дело от страна на Epic Games, което ще преопредели бъдещето на AppStore. Първото решение на съда в САЩ все пак изглежда като добро развитие: Apple няма да бъде задължена да върне Fortnite в магазина за приложения, но пък съдията реши, че компанията не трябва да блокира разработката и дистрибуцията на Unreal Engine, използвана от множество разработчици и собственост на Epic. Окончателно решение се очаква през септември, пише money.bg.