Тим Райс гледа "Исус Христос суперзвезда" на Античния театър през август

Авторът на текста на легендарната рок опера е впечатлен от спектакъла и иска да го види на живо в Пловдив

Култура
17:37 - 05 Юни 2023
10696
Тим Райс гледа "Исус Христос суперзвезда" на Античния театър през август

Тим Райс - авторът на либретото на легендарната рок опера "Исус Христос суперзвезда" - ще пристигне специално в България, за да гледа спектакъла на Пловдивската опера на 10 август на Античния театър в Пловдив, научи Lupa.bg.

Юбилейното десето издание на летния фестивал Opera Open на сцената на Античния театър предлага хитови и разнообразни заглавия от света на операта, мюзикълите и класическата и рок музика. Фестивалът се открива на 20 юни и ще продължи до септември.

"Исус Христос суперзвезда" под режисурата на Веселка Кунчева с диригент Константин Добройков е постановка, към която има огромен интерес в цялата страна. Премиерата на впечатляващия спектакъл с участието на наши неподражаеми рок и оперни звезди с мощна артистична енергия беше през ноември 2021 г. Постановката гостува два пъти в зала 1 на НДК в София, в Бургас и Стара Загора и навсякъде бе посрещната с фурор.

Никеца се справя блестящо в ролята на Исус Христос

"Исус Христос суперзвезда" съчетава енергията на рока с величието на операта. Сцената покоряват известни и обичани музиканти, закърмени със свободолюбивия и бунтарски дух на рока, като Николай Воденичаров-Никеца, който е Исус, Владимир Михайлов - Юда, Юлия Йорданова-Керана - Мария Магдалена, Константин Кацаров – Анна.

Водещите солисти на Пловдивската опера привнасят в спектакъла своя опит като оперни изпълнители – Владимир Ников – Каяфа, Марк Фаулър - Симон, Август Методиев – Петър, Евгений Арабаджиев - цар Ирод. В ролята на Пилат е Цвети Пеняшки, познат най-вече от театралната сцена като режисьор и актьор.

Тим Райс и Андрю Лойд Уебър стоят зад успеха на рок опери и мюзикъли като "Исус Христос суперзвезда", "Евита", Йосиф и фантастичната му пъстра дреха”

Знаменитият английски текстописец Тим Райс е проявил голям интерес към най-новата българска версия на рок операта, композирана от Андрю Лойд Уебър и лично е пожелал да види спектакъла на живо и то именно на сцената на Античния театър. 

"Екипът на Тим Райс се свърза с нас и когато му представихме спектакъла, той беше изключително впечатлен и каза: “Това трябва да го видя на живо!“, споделиха пред Lupa.bg от Пловдивската опера.

Носителят на престижни награди в киното и музиката като "Еми", "Оскар", "Грами" и "Тони" Тим Райс е писал текстове за песни на Фреди Меркюри за албума на рок легендата "Барселона". Тим Райт е автор и на текстовете за песните на Елтън Джон за мюзикъла "Цар Лъв". Тим Райс е работил и работи със световноизвестни композитори и изпълнители.

Харизматичният Владимир Михайлов сбъдва мечтата си да изпълни ролята на Юда в "Исус Христос суперзвезда"

„Исус Христос суперзвезда” възкръсна на Античния театър в Пловдив за пръв път през септември 2022 г. Мнозина зрители са на мнение, че само в древния римски форум спектакълът може да се преживее в цялата му пълнота - да се усети  истинската мощ и философския смисъл на впечатляващата постановка. Представленията на Античния театър създадоха неповторима емоция както у артистите, така и у публиката.  

Талантливите певци Никеца и Влади Михайлов пресъздават мощно сблъсъка между Исус и Юда 

„Исус Христос суперзвезда“ е представена за първи път на сцена през 1971 г. Изкушените от рок операта на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс знаят, че в основата на историята е т.нар. „Тайно евангелие“, според което Юда, който е най-близкият приятел на Исус, е помолен от Христос да го предаде. Така помага на Христос да се въздигне.

Рок операта поставя въпроси за самото човечество и неговия път към вярата и изкуплението на греха.

Цвети Пеняшки умело създава един непознат ексцентричен образ на Пилат

Режисьорът на спектакъла Веселка Кунчева предлага една модерна, провокативна, пророческа версия на творбата като пренася историята за последните дни на Исус и неговия сблъсък с Юда в едно мрачно постапокалиптично бъдеще с мътна вяра и срив на морала, в което обезвереното човечество търси отново своя Месия. 

Впечатляващата библейско-модерна сценография на Мариета Голомехова грабва от раз като пресъздава подземен град-гробище, олицетворяващ "бездомието" на света, в който живеем. Голяма е заслугата и на хореографа Явор Кунчев  за това да се получи съвършена симбиоза между музиката, танца и поезията.

Керана внася нежност, но и борбеност в постановката в образа на Мария Магдалена

По думите на режисьорката този спектакъл е много истински и много сакрален и наистина Античният театър по уникален начин потопя зрителите в тази сакралност, сякаш с машина на времето ги изпраща в началото на Христовата ера, а след това ги изстрелва в съвремието. За да разкрие какво всъщност се е променило в тяхната вяра и в тяхното право на избор.

Екипът на "Исус Христос суперзвезда" по време на премиерата на спектакъла през ноември 2021 г. в Пловдивската опера - (отляво надясно) - Цвети Пеняшки, Керана, Никеца, хореографът Явор Кунчев, режисьорът Веселка Кунчева, Владимир Михайлов, диригентът Константин Добройков, Константин Кацаров и Евгений Арабаджиев


Музиката от "Исус Христос суперзвезда" продължава да вълнува няколко поколения от 70-те години до днес. Авторите на рок операта и тези, които я поставят, може би задават един от най-важните въпроси за човечеството: "Jesus Christ! Who are you? What have you sacrificed? ("Исус Христос, кой си ти? Какво си жертвал?")

Безспорните хитове от рок операта "Heaven On Their Minds", "Hosanna", "I Don't Know How To Love Him", "I Only Want to Say“, "The Temple", „Could We Start Again Please?“, „Superstar“ ще прозвучат отново с особена емоция и енергия на 10 август в Античния театър в Пловдив.