Тийнейджър издълба името си в колона на 1200-годишен храм в Япония

Заради вандалския акт може да получи 5 години затвор

Новини
19:25 - 11 Юли 2023
3844
Тийнейджър издълба името си в колона на 1200-годишен храм в Япония

Турист е обвинен в оскверняване на 1200-годишния храм Тошодайджи Кондо в Япония. Тийнейджърът е издълбал името си в колона.

Храмът е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Ако бъде признат за виновен, той е изправен пред пет години затвор.

Полицията в Япония каза, че 17-годишният младеж е издълбал „Юлиан“ с нокътя си в дървена колона на едноетажния будистки храм, основан през 759 г. сл. н. е. Храмът е един от осемте защитени исторически паметника в древния град Нара, в централна Япония.

Японски турист забелязва тийнейджъра да издълбава името си и го призовава да спре, преди да сигнализира персонала на храма. 

На следващия ден полицията го разпитва по подозрение за нарушаване на закона за защита на културните ценности на страната.

„Момчето призна действията си и казва, че не е било извършено с намерение да навреди на японската култура“, казва полицейски служител пред CNN. „В момента е при родителите си, които са били с него, когато се е случил инцидентът.

Съгласно японския закон за защита на културните ценности, човек, който е повредил обект на „важна културна ценност“, може да получи до пет години затвор или глоба от 300 000 японски йени (2135 долара).