Тленните останки на цар Фердинанд пристигат у нас на 29 май 76 години след смъртта му

Последното желание на монарха е да бъде погребан в България

Актуални новини
08:40 - 27 Май 2024
2095
Тленните останки на цар Фердинанд пристигат у нас на 29 май 76 години след смъртта му

Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от германския град Кобург в София с военен самолет, който ще кацне пред правителствения VIP на летище София.

Това ще се случи на 29 май около 14:00 часа. Ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към дворец „Врана“ около 15:00 часа, заявиха в прессъобщение от Фонд „Цар Борис и Царица Йоана“. 

„Траурната процесия ще започне от главния вход на парка на двореца и ще достигне до двореца „Врана“.

Там ще бъде посрещната от цар Симеон II Сакскобургготски и царското семейство, заедно с Н.ВПр. Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Траурната церемония ще се проведе пред централния вход на „Врана“, след което ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където ще се състои кратко прощаване в семеен кръг.

След това вратите на двореца ще са отворени за гражданите, желаещи да отдадат последна почит пред ковчега на покойния цар Фердинанд, добавят от фонда.

Завръщането на тленните останки на цар Фердинанд се случва 76 години след смъртта на монарха.  До сега останките бяха положени в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург. Последното желание на царя е да бъде погребан в България. 

Криптата на църквата "Св. Августин" в Кобург с непогребания ковчег на цар Фердинанд

Фердинанд I е княз на България – от 7 юли 1887 до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България, и цар на България – от 22 септември 1908 до абдикирането му на 3 октомври 1918 година.

Той управлява България в продължение на 31 години и по този начин се превръща в най-дълго управлявалия монарх в Третата българска държава.

Той също така е известен като страстен ботаник, ентомолог и филателист.

Фердинанд е баща на цар Борис III и дядо на Симеон Сакскобургготски.