Точка на кипене: Силистар - Плажът на удавниците (СНИМКИ)

Новини
15:39 - 18 Август 2020
11010
Точка на кипене: Силистар - Плажът на удавниците (СНИМКИ)

Не са малко тези, които искат да отидат и да зърнат палаж Силистар, тъй като са чували и чели много за него, а със сигурност са виждали и прекрасни снимки. Всички искат девствени плажове - да няма шезлонги, чадъри, безрбой заведения и шум на пясъчната ивица. Абе, с една дума романтика. И носталгия по безвъзвратно отишлото си минало.

Но много малко са тези, които знаят, че Силистар има и едно друго име, зловещо - Плажът на удавниците. Статистиката показва, че годишно там намират смъртта си много хора, дръзнали да влязат в битка с водата и вълните. Оказва се, че подценяват и мъртвото вълнение, независимо, че навътре в морето е плитко много.

И се оказа, че няма спасители на Силистар, та един сърфист действа като доброволец и спасява народа. Защото някой не може да осигури необходимото и да обезопаси пясъчната ивица. Със слагането на червен флаг при голямо вълнение се изчерпва всичко.

За печалната слава на Силистар говори красноречиво и пометната плоча, поставена на една от скалите в края на плажа. Тя е от 2008 година, когато четирима души се удавиха там.

Тогава катер на "Гранична полиция" извади телата на Пламен Ангелов, Минко Генчев, Цветомира Цветанова Данаил Стоянов.

И всичко станало пред очите на плажуващите, пред стотици неволни свидетели на трагичния инцидент.

Според очевидците, от скалите е скочило момичето, въпреки че имало червен флаг за забранено влизане във водата. Момчетата са я последвали. В района има мъртво вълнение, което, съчетано с голямата дълбочина, са станали причина младите хора да се удавят.

Сега от Министерство на туризма измънкаха, че се били забавили с избора на концесионер, но как не се забавиха да оградят с въжета горската местност зад плажа, за да я превърнат в огромен паркинг и прибирайки по 5 левчета за кола.

Как не успяха и да се забавят с разрешителното на каравана, превърната в малко магазинче за бира и скара, а до нея да се продават чадъри, надуваеми пояси, възглавнички и джапанки.

И тук нещата опират до думата монопол, тъй като от години там се действа по този начин, а двете отдавна пустеещи и гниещи дървени капанчета на плажа, не могат да функционират. За да може, разбира се, да се продава била по 3.50 и кебапче и кюфте по 3 лева.

Снимки: Lupa.bg