Тодор Колев: Никога не съм бил самодоволна патка!

Легенди
14:10 - 01 Септември 2019
19620
Тодор Колев: Никога не съм бил самодоволна патка!

Духът на артиста и музиканта в едно бе обладал човека-оркестър на сцената, който бе и комик, и музикант, и шоумен. Варненското софиянче от Шумен, Адама – Тодор Колев разсмиваше едни с неподражаемите си гримаси, но разплакваше други с малко тъжните си сини очи. За него не беше трудно да направи моноспектакъл и да заблуди всички, че на сцената са цяла кохорта от актьори. Тодор Колев можеше да съживи и най-апатичните със заразяващо чувство за хумор, приземено с точната мярка на интелекта си и струните на  онази незабравима циганска цигулка. Заради таланта му да играе без да пророни и дума, като в нямото кино, го наричаха българския Чарли Чаплин.     

Тодор Колев е роден е в Шумен на 26 август 1939-та, но не успя да отпразнува 80, които щеше да навърши преди дни тази година, ако бе доживял. 9-годишен, свири великолепно на цигулка, после продължава и със саксофон и акордеон. Музиката е в кръвта му, самият той по-късно признава, че нотите му помагат да прави това, което не може да покаже нито в театъра, нито в киното. През целия му живот, музикантът в него винаги върви плътно до артиста и винаги му дава крачка напред в изкуството. Още зелен, Тодор пристига в столицата да си търси късмета. За кандидатстването му във ВИТИЗ  още се носят легенди как изобретателния актьор заблудил комисията. Обул високи обувки и си преправил гласа на по-дебел, защото бил наясно че се котират по едри мъже с басови гласове. И успява. Едва ли бедното момче от Шумен си е представяло, че някой ден ще се завърне в театралната академия като мастит преподавател.

Още в младежките си години, Тодор показва, че не  е лесен характер. Заради страстта си към джаза, е изключен е от комсомола. Наричат го Адама заради името на шивашкото ателие на баща му в Шумен. По-късно, в театралната школа демонстрира схващания, които не се харесват на ръководството и е разпределен за наказание в Смолянския драматичен театър. Още в зората на изявите си приковава вниманието със  забележителната си виталност и способността да разсмива като герой от нямото кино. Играе в цяла България - в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, „Сълза и смях”, театър „София”. Зад гърба си оставя десетки комедийни и драматични роли, които няма как да бъдат изиграни от друг. Създава така плътни образи, че героите му заживяват свой собствен живот. 

Емблематични са превъплъщенията му в образа на Топузов в „Човекоядката” на Иван Радоев, на Коля Красоткин в „Момчета” по  Достоевски, на Марин в „Пътеки” от Николай Хайтов, на Орландо в „Както ви харесва” по Уилям Шекспир, на Топузов в „Човекоядката”,  Джордж в „Догодина по същото време”. Върховете му обаче остават в киното -  блести в почти 40 филма - „Козият  рог”, „Цар и генерал”, „Иван Кондарев”, „Двойникът”, „Господин за един ден”, „Опасен чар”. Страхотната комбинация между музикалната му дарба се съчетава неповторимо с артистичния му талант.  В края на 1975 г. голям успех има негова грамофонна плоча, която обаче по-късно е спряна, а актьорът е обявен за дисидент. 

Комикът разсмиваше хиляди само с едно мимика на подвижното си лице, докато самият той пускаше една малко крива и иронична усмивка. Изострената му критичност никога не го оставяше безразличен и често бе доста крайно саркастичен. Абсурдите в държавата поднасяше по  неговия си начин - привидно сдържан, с вроден аристократизъм. Зад хумора надникваше лицето на безпощадния бунтар. Без да разиграва лицемерен  моралист, сурово разголваше докрай грозните истини от живота. „Тодор Колев не бе любител на закъснелите въздишки, умуванията, дърдоренето. С кралско достойнство на човек, който знае ценността си, той им обръщаше гръб. Той беше крал, който предпочиташе мелодията на циганската цигулка – непредвидима, капризна, истинска, увличаща…”, много точен е в описанието си Юрий Дачев в „Литературен вестник”.

Дъщеря му – актрисата Албена Колева разказва, че като родител Тодор Колев не е бил строг и авторитарен и я е възпитавал без насилие. „Имах респект към него не само като актьор, но и като баща и мъж. Беше много точен “, връща се към спомените Колева. Тя не съгласна баща й да бъде сравняван  с Чаплин. „Излиза, че все едно го е имитирал, а няма такова нещо. Бяха сравнявани по-скоро заради темата на творчество им. И двамата разглеждаха съдбата на малкия човек, макар и в различни времена“, твърди Колева. Всъщност той, както и „немият” комик играят ролята на човека, от който нищо не зависи, полага зверски усилия и накрая нищо не излиза, това беше тяхната тема, обобщава Албена. Стефан Вълдобрев пък на едно от честванията на рождения ден на твореца в „Маймунарника” в Борисовата градина  припомни весела случка, в който Адама блести с типичния си лаконичен остроумен стил. „Преди години трябваше да пеем с Тодор в радиопредаване, но по стечение на обстоятелствата не намерихме време да репетираме. Както и да е, представихме се добре. Тогава го питаха: „Г-н Колев, как така успяхте?” А той отговори: „С непрофесионалисти лесно се работи”,спомни си Вълдобрев, преди да изпее любимата песен на своя любим учител „Самотният човек”. Италиански вестник пък написа: „Един българин си позволи да имитира Чаплин, но когато човек види целия филм разбира, че той има право за това”. 

Омайва жените с танца на хлебчетата  

Три брака и куп любовни авантюри – с това приживе можеше да се похвали Мистър „Опасен чар”. Жените му се лепяха, а той с всяка се държеше джентълменски. И като истински кавалер Тодор Колев спазваше и в живота думите, изречени от героя му в комедията „Опасен чар”: „Никоя жена не бива да чува, че някога друга жена е била повече обичана от нея. Принцип.” Първата съпруга на Адама е софиянката Адриана Палюшева. Любовта им пламва в НАТФИЗ, където двамата учат в един курс. Адриана дори напуска София и отива с Тодор Колев в родния му Шумен в средата на 60-те. Тогава се ражда и дъщеря им Албена. Въпреки че е в майчинство, Адриана играе в култовия спектакъл за това време „Ние не вярваме в щъркели” и партнира на Тодор Колев. След 8 години брак обаче двамата се разделят.

По линия на Палюшева комикът е баджанак с колегата си Павел Поппандов, тъй като той става неин съпруг номер 2. И досега се носят легенди за страстния роман на комика с колежката му Доротея Тончева. И двамата били луди глави и затова връзката им била интересна, пламенна и взаимно зареждаща. Дълго време актьорите обитават апартамент в блока на Александър Лилов и Стефан Данаилов. Според клюката една вечер Ламбо и Адама изкарали акъла на дясната ръка на Тодор Живков. Стефан Данаилов залепил Колев със скоч в позата на Христос на кръста на задната стена на асансьора. Идеята била да привлекат вниманието на Доротея, която била сърдита на любимия си. Двамата актьори очаквали, че когато асансьорът се отвори ще влезе тя, но вместо това пред вратите на лифта се оказали Лилов и охраната му. В крайна сметка Доротея се хвърля в обятията на по-възрастния от нея драматург и писател Стефан Цанев.

Българският Чарли Чаплин пък се жени за втори път за своята съгражданка Йорданка Кирилова, която е малко  по-млада от него и е завършила кукловодство във ВИТИЗ. Засуканата млада актриса обаче не копнее за голямата сцена, а за охолен живот и затова се жени за белгийския търговец на оръжие, който по времето на комунизма е партньор на „Кинтекс”. Двамата заживяват у нас, той купува няколко апартамента. Приказката обаче свършва, когато чужденецът внезапно умира. Йорданка има проблеми с имотите си и според запознати търси известна личност, която да й помогне да ги запази. В крайна сметка младата и красива вдовица успява да омае своя съсед Тодор Колев и в края на 70-те двамата се женят. Всъщност не Адама, а Данчето предложила брак на актьора. Двамата живеят заедно близо 20 години, ражда се синът им Александър. В първите години на демокрацията Колев бе изпратен замина като културен аташе в Канада. По собствено желание се завърна предсрочно, но не и съпругата му и двамата се разделиха. В средата на 90-те Адама се жени за третата си жена - русокосата красавица Мария. „Бих казал, че в любовта съм като Пикасо - имам син период, розов и жълт период”, заяви навремето в свое интервю актьорът и добави: „Сега съм в най-интересния - с Мери, с която се запознах преди почти трийсет години.” Както сам казва Адама, залитнал по неприлично млада за него жена. Тя е израснала в чужбина, върнала се сред промените и двамата се запознали на купон. Пътищата им непрекъснато се пресичали и разделяли, докато най-накрая прозвучал маршът на Менделсон.

Цяла България пее „Как ще ги стигнем американците…”

Тодор Колев беше блестящ и като телевизионен водещ. Актьорът се изяви в „Денсинг Старс“, а във „Всяка неделя” Кеворкян му даде рубрика „Шоуто на Адама“, където Колев имаше невероятни попадения. Всички помнят как Колев взе проба за алкохол на Желю Желев, а преоблечен като циганин свиреше с цигулката на ухо на Михаил Горбачов. С шоуто, „Как ще ги стигнем американците“ заедно с невероятната мелодия обаче прикова зрителите към екрана. Предаването му вървеше през 90-те по Ефир 2 на БНТ и наподобяваше програмите на Джей Лено и Дейвид Летерман. Актьорът развихри цялото си въображение и изцяло импровизира. Но след спирането му сподели: „Беше изтощително. Затова и накрая го спрях. Нямах сценарен екип, бях сам с двама-трима организационни помощници. Карах и без аутокю дори!” „Как ще ги стигнем…” го събра наново със съгражданина му Петко Петков-Дядо Петко.

Неговият дядо и бащата на Тодор Колев работели заедно като най-добрите шивачи в града. „Как ще ги стигнем…” е чиста проба авторско предаване на Тодор – той измисля сценария, смешките и скечовете, разказва ортакът на Адама. В автобиографичната си книга, Колев обяснява успеха на „Как ще ги стигнем...” така: „При мен нещата стават тогава, когато разбера, че хората ми имат доверие. Като човек съм склонен към апатия, малко ми трябва да изпадна в депресивно състояние. Приличам на цветенце, препикаеш ли го, повяхва. Никога не съм бил самодоволна патка, която мисли, че може всичко. Затова, когато Хачо ме убеди, че има нужда от такъв жанр и от подобно заглавие, започнах с желание, знаех, че в крайна сметка той стои зад него. А не аз да си чеша крастата и да си задоволявам амбициите.” „Как ще ги стигнем...” получава „Златен пъпеш” в категорията шоу предавания, като Адама носи истински пъпеш в ръка на сцената и казва: „Няма какво да го разрязваме сега тука и да се излагаме пред чужденците. Ще го подаря на едно момче, което е много мераклия да ме пунтира...” И хвърля плода на Слави Трифонов, който седял на петия или шестия ред в залата.

Шоуто на Тодор Колев обикаля  цялата страна. Едно от най-колоритните прояви на шоуто е в бирената фабрика в Шумен, където Тодор кани истински цигански тумби на сцената, обявени като обединени цигански филхармонии. Тодор гърми с пушка по две бурета, свързани с тръбопровод с бира. От него постоянно извираха оригинални идеи и щури хрумвания, в това е ненадминат”, разказва дядо Петко. След „Как ще ги стигнем...” прави „Вход свободен”, за да печели повече, но то няма същия успех. Проблем е и постоянно сменящата се конюнктура в БНТ. Започват пилотни предавания, договори, които все се допълват с анекси. „Тодор Колев на конкурс?! - гневи се актьорът тогава. Брей, че да не сме ученички!”. „Запомнете, Тодор още си остава ненадминат", повтаря неговият съгражданин и колега Петко Петков-Дядо Петко. В последните си години, актьорът прави проект за собствена програма за държавната телевизия, но му поставят трудни условия и пропада. Колев не ще да прави предаване, което не е на живо. На въпроса му „Защо?“, му отговарят, че така няма контрол. „На тази моя възраст и с тези успехи някакви хора, на които никой не им знае имената, да ми поставят въпроса за контрол. Не съм престъпник и никога не съм бил, а след дългата си работа в телевизията дори един гаф не съм допуснал. Единственото, което можех да кажа, е: „Не!“, разказваше с огорчение Тодор Колев.

 

Слави му окраде шоуто

Актьорът е първият роден шоумен, водещ шоу от американски тертип. Още в Канада, Адама се нахъсил от щатски телевизии и видял схемата за подобен проект. Вдновен от Дейвид Летерман и Джей Лено, се решил да прави същото шоу в български вариант. Със собствен бенд, най-актуалните български звезди за гости, скечове, бъзици с музикантите, Тодор Колев и „Как ще ги стигнем…” пълнят зала 2 на НДК и става феномен за родния ефир. Години по-късно Слави Трифонов и хората му упорито тръбят наляво и надясно, че „Шоуто на Слави” е първото по рода си в България. Колев е много засегнат, а след първите издания на „Шоуто на Слави” Адама се уверява, че концепцията на „Как ще ги стигнем…” е изкопирана до най-малкия детайл. Затова и големият актьор никога не прие поканата на Дългия да гостува в шоуто му с мотива, че  „не върви да гостувам на себе си”. Преди Трифонов да окраде идеята на Тодор Колев обаче през 1996 г. двамата изпяха заедно култовото парче „Фалшив герой”. Адама си отиде огорчен, че Слави гръмко се обяви за шоумен номер 1 на републиката.

Невероятната му жизненост секва със страшната диагноза, която му поставят през 2009-та – рак на белите дробове. Битката си обаче Тодор Колев води сам със семейството си. Съпругата му Мария крие до последно, че Адама е зле, а Тодор показва железен характер „Не искам никой да гледа на мен като на болен. Аз съм здрав и пълен с енергия. Така искам да ме виждате, а не като старец”, каза актьора пред студентите си. Колев обаче нямаше как да се скрие на опелото на певеца Боян Иванов в църквата „Св. Георги”.

Там той едва вървеше, прикрепян от Мария и не бе в състояние да разговаря с никого. Тогава стана ясно, че е претърпял тежка  химиотерапия. Тогава измъчената съпруга изригна срещу камерите: „Спрете да снимате! Изроди! Негодници! Махнете се!”. Актьорът угасна на 73 години във ВМА, преборен от метастазите в костите и в гръбначния стълб. Претърпява 3 операции, но лекарите не успяха да се преборят за живота му.

Заради любовните му афери на младини, актрисата Доротея Тончева, която Тодор изоставил заради втората си жена, го прокълнала.  Зарязаната изгора го описва безцеремонен като „Господин за един ден”, който омайвал жените с танца на  „хлебчетата на Чаплин”, а после късал с тях без да се церемони. С Доротея се разделил по скандален начин – от раз. С буйната актриса консумирали любовта си на запустяло таванче, но щом се сближил с Данчето,  предпочел нея като по-имотна. Въпреки че  Доротея си изплакала очите, не трогнала Адама. Отчаяна, влюбената актриса го проклела с думите: „Да умреш сам и болен!”, а той й отвърнал: „Е, то кой не умира сам..”