Тодор Тагарев: Днес би трябвало да излезе анализът от черната кутия на падналия самолет

Освен пилотска грешка и техническа неизправност се работи и по версията за неправилно зададена команда

Топ
10:06 - 16 Септември 2024
799
Тодор Тагарев: Днес би трябвало да излезе анализът от черната кутия на падналия самолет

„От разпространеното от очевидци видео, заснето в последните мигове на падналия самолет, не се вижда да е имало техническа повреда. Това обаче категорично ще се потвърди от записа на черната кутия.“ Това коментира бившият военен министър Тодор Тагарев за катастрофата на военния самолет L-39ZA в района на Трета авиобаза в Граф Игнатиево.

В нея загинаха майор Петко Димитров Димитров и старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин. 

Освен пилотска грешка и техническа неизправност се работи и по версията за неправилно зададена команда за изпълнение към пилота от командния пункт.

Тагарев добави, че би трябвало още днес да излезе анализът от черната кутия, защото тя е намерена запазена.

„Черната кутия и записите от командния пункт ще покажат дали пилотите не са предприели маневра с по-голям риск. Вероятно днес данните в кутията трябва да са разчетени и анализът да е готов. Стана ясно, че кутията е в сравнително добро състояние и би трябвало и тук да бъде разчетена“, обясни още той.

Според него Министерството на отбраната е реагирало неадекватно в първите моменти на инцидента.

"Рискът е бил да се прави ли маневрата на такава ниска височина, или не. Пилотите са го направили. Смятам, че е необоснован риск е имало. Възможно е организаторите на това шоу да са надценили възможностите на пилотите“, каза още Тагарев.

Според него те трябва да са били перфектно подготвени.

„Перфектно трябва да бъде планирано и управлявано всичко. Според мен там някъде е разковничето и проблема с причините за катастрофата е някъде там. Искали да се покажат колко са добри, ценни и важни, донякъде е обичайно за бойните пилоти“, каза още бившият военен министър.