Тодор Тагарев : Няма нужда от нов закон за защита на отечеството , вече има такъв

Законът за резерва на въоръжените сили на Република България урежда подготовката на гражданите за защита на родината, разясни бившият военен министър

Топ
18:43 - 11 Октомври 2024
7748
Тодор Тагарев: Няма нужда от нов закон за защита на отечеството, вече има такъв

Няма нужда от нов закон за защита на отечеството, тъй като вече имаме такъв и това е Законът за резерва на въоръжените сили на Република България, както и по-подробна наредба за това, смята бившият военен министър в кабинета "Денков" Тодор Тагарев.

Миналата седмица след Консултативния съвет за национална сигурност президентът Румен Радев обяви, че заедно с лидерите на парламентарните групи, министри и шефовете на службите са обсъдили и са се съгласили, че е необходим закон за защита на отечеството заради бушуващите войни и некомплекта в армията.

Законът за резерва на въоръжените сили е от 2012 г. Член първи гласи: "Законът урежда подготовката на гражданите за защита на отечеството и обществените отношения, свързани с ръководството, състава, подготовката, използването, отчета и службата в резерва на въоръжените сили на Република България".

Отделно от миналата година има и по-подробна наредба за подготовката на гражданите. Част от нея е военното обучение в средното образование.

Нужда от закон има, но за да разберем какво трябва, е нужен много по-задълбочен анализ. "Не съм видял анализ кое работи и кое - не", посочи бившият министър пред Би Ти Ви. От интервюто стана ясно, че той е за доработване на закона, но не и за написването на нов.

Тагарев се съгласи, че няма пряка опасност за страната, а вероятността за мигрантски поток определи като "хипотетична", като обясни, че бягащите от Ливан се насочват по-скоро към Сирия, а не към Турция. Според него рискът от терористични атаки.

"Вярвам на военното разузнаване, а другите не са ми били подчинени", отговори той на въпрос дали вярва на службите.