Тодор Тодоров от „За земята” пред Lupa.bg: МОСВ обслужва интереси на олигарси

Общество
14:00 - 12 Декември 2019
7530
Тодор Тодоров от „За земята” пред Lupa.bg: МОСВ обслужва интереси на олигарси

Потърсихме еколога Тодор Тодоров от сдружение "За Земята" за коментар във връзка с информацията от вчера, че полицията в Италия е заловила 815 тона боклуци за България. Незаконният товар, предназначен за нашата страна, беше открит във влак край Милано. В балите с отпадъци имало материали от пластмаса, гума, тъкани, тетрапак и смесени боклуци. 

-Г-н Тодоров, защо боклукът на Италия идва точно у нас?

-Тези отпадъци идват у нас, защото Китай прекрати да допуска отпадъци на своя територия. Китай години наред преработваше отпадъците на Европа, но тази година прекрати това, защото вече имат други технологии. По тази причини олигарсите у нас намериха начин да печелят - и започна да се извозва боклук от Италия, от Англия... Имаме снимки от пристанището във Варна – оттам балите се качват на влаковете по системата на Ковачки и пристигат в Бобов дол, в Гълъбово, в Сливен – за изгаряне в топлоцентралите. Което е в нарушение на екологичното законодателство.

По тази причина през октомври прокуратурата изпрати жандармерия в Бобов дол, Перник... Изведнъж с голямо удивление откриха, че там се съхранявали отпадъци! Те цялата година твърдяха, че там няма отпадъци, а на снимките с дрон се виждаше цялата площадка, пълна с бали с отпадъци. Това е много опасно, защото те нямат контрол какви са тези отпадъци, които се изгарят!

-Освен пластмаса, в задържаната композиция край Милано имало гума, тъкани, тетрапак и други боклуци.

-Точно така. Спомнете си, че протестите в Перник тръгнаха заради това, защото хората се оплакваха, че им мирише на бакелит. От Топлофикация-Перник.

-Но Китай е огромна страна, а ние сме една шепа територия – как може да приемаме този боклук?! От Министерството на околната среда и водите какво ви казват?

-Оттам се установи, че изгарянето на отпадъци е незаконно и уж го прекратиха. Казаха, че е в нарушение на законодателството – но те това го знаеха. И като са издавали разрешителните, много добре са знаели.

Т.е., Министерството на околната среда и водите продължава да обслужва интереси на олигарси, не на гражданите. Те си затварят очите. Има регионални инспекции на МОСВ, които трябва да следят тези неща – не да убеждават хората, че лабораториите не отчитали миризмата на бакелит!

-Възможно ли е да карат такъв боклук и за София, защото последните дни въздухът в столицата беше кошмарен?

-Не, не. Те използват тези площадки „на фирми, близки до Ковачки” (понеже Ковачки на нищо не е собственик официално). Защото им трябва голяма площ. А и фирмите на Ковачки имат лиценз да превозват стоката си с влакове. С тях превозват отпадъците от пристанищата до централите. Където общините също нямат достъп.

-Кой е виновен за това в крайна сметка, чия е отговорността?

-Няма нужда сега да обвиняваме Китай, че са спрели да взимат боклука на Европа. Въпросът е какво правят нашите институции.

Най-циничното е, че дори го представят като екологично гориво! А те нямат технологията да пречистват този отпадък. ! Твърдят, че така използвали по-малко въглища, като го смесват - и изпускали по-малко емисии...! Но въпросът не е само във въглеродния диоксид, а в цялата тая Менделеева таблица, която се гори с отпадъците!