TOEFL стана недостъпен за руснаците

Актуални новини
21:45 - 02 Август 2022
3873
TOEFL стана недостъпен за руснаците

Организацията ETS, която прави тестове по английски език по системата TOEFL, е забранила на граждани на Русия и живеещи в страната да се регистрират за изпити.

Това съобщи първо сайтът "Медиазона", а руската редакция на Би Би Си отбеляза, че е невъзможно да се продължи регистрацията, ако човек укаже руско гражданство.

Провеждането на тестовете в Русия и Беларус бе спряно на 10 март "в солидарност с народа на Украйна", на 21 март спряха и изпитите IELTS. Сега е невъзможна и регистрацията в системата.

Проверка на "Дневник" сочи, че няма как да се завърши и регистрацията, ако се въведе като адрес Русия.

"С цел спазване на изискванията на Бюрото за контрол на чуждестранни активи (OFAC) не можем да обработим молбата ви", е съобщението, което се изписва при опит за въвеждане на "Руската федерация" в графа "Държава/Местоположение".

Руснаци с профили в базата данни, сред които журналисти от "Медиазона" и други издания, показва екранна снимка, на която се вижда, че във вече наличните профили се появява предупреждение, че с цел съблюдаване на санкциите "достъпът Ви до продукти и услуги на TOEFL е ограничен"

Според руското издание ETS обяснява, че мярката е свързана с изисквания на американското финансово министерство за ограничения резиденти и граждани на Русия и Северна Корея да се записват за изпити.