Той беше като Сена... (ВИДЕО)

Големият талант Хенри Тойвонен изгоря жив, а състезанията с тези автомобили бяха забранени

Спорт
22:30 - 07 Септември 2023
9851
Той беше като Сена... (ВИДЕО)

Финландският рали пилот Хенри Тойвонен изгаря жив в автомобил по време на състезание. Той умира на 29 години. Във всеки, особено технически спорт, има ключови събития, които определят развитието му за десетилетия напред. Много често те са трагични.

Във Формула 1 това е смъртта на Айртон Сена, която налага преосмисляне на безопасността на пилотите и пистите. Ралито има своята емблематична загуба - на 25 август се навършиха 67 години от рождението на Хенри Тойвонен, един от емблематичните рали пилоти на 80-те години.

Заедно с навигатора си Серхио Кристо той загива при инцидент на рали "Корсика" през 1986 г., преди да навърши 30 години. След това цял клас автомобили беше забранен за участие в рали състезания - представете си, че просто забраните Формула 1, принуждавайки всички да преминат към други автомобили.

Финландска рок звезда

Тойвонен е роден в провинциалния финландски град Ювескюла, известен с традициите си в ралитата. Баща му Паули е бил европейски рали шампион. По-големият му брат Хари е бил състезател на писта.

Накратко, Хенри не е имал други възможности за кариера. И за своя спорт през 80-те години на миналия век той се превръща в истинска рок звезда - без понита. Семпла външност, малко рошав, хумор - всичко това превръща Тойвонен в един от любимите пилоти на феновете. По-късно дори го нарекоха "Сена рали" - малко пресилено, но рискованият му стил на каране и непринуденото поведение извън пистите си приличаха.

Тойвонен печели Световния рали шампионат на 22-годишна възраст - рекорд, който се запазва в продължение на 33 години. Общо финландецът има на сметката си три победи - не първо, тогава никой не караше в целия шампионат, и второ, имаше много повреди и дерайлирания. В шампионата през 1985 г. той зае шесто място и повечето журналисти по онова време бяха склонни да мислят, че е бъдещият световен шампион. Млад, бърз, със страхотен автомобил.

По онова време контактът между феновете и спортистите беше на друго ниво. Например, на едно от ралитата Тойвонен печели с автомобил, който има проблеми със спирачките(!), но след това се сблъсква челно с... "Пежо" на един от феновете в насрещното платно в един завой.

Наложи се да приема упойващи инжекции до края на ралито, което в крайна сметка спечели. Когато гледате видеозапис от онези години, е невероятно как феновете стоят в завоите без огради, а фотографите едва ли не изтичват на пистата в името на кадъра.

Смърт на скала

Преди рали "Корсика" през 1986 г. Анри и съпругата му Еря празнуват годишнина от сватбата си. Момичето се връща у дома в Монако, а Анри остава в Корсика.

"Имам тежък фарингит и треска, но иначе съм добре", казва той няколко дни преди смъртта си.

Сцената край градчето Конте е много засукана писта с огромен брой тесни завои - и без огради. "Ралито на десетте хиляди завоя" е било името на състезанието в родината на Наполеон. Такива са били реалните условия през 80-те години на миналия век.

Тойвонен водеше с 2 минути и 45 секунди преди съдбовния момент - огромна преднина по стандартите на ралито. Победата по същество беше в кърпа вързана.

В един завой четири километра преди финала Тойвонен загуби контрол и излетя от пътя. Автомобилът падна от скала в гората и се запали. Бруно Саби - преследвачът на Тойвонен, първо мина покрай него, но след това, заобикаляйки дефилето, видя горящия автомобил и направи невероятното - обърна автомобила точно на специалния етап и се върна обратно.

По радиото била повикана помощ, но лекарите могли само да констатират смъртта. Един от най-известните журналисти и бивш навигатор - Мартин Холмс, изминал пеша четири километра от финала до мястото на катастрофата, а дърветата около автомобила все още горели.

Автомобилът марка "Ланча" изгоряла мигновено, а снимките от мястото на инцидента са смразяващи - на практика от автомобила била останала само металната рамка.

Днешните рали състезатели дори не осъзнават какво е било да се състезаваш с тези бързи автомобили. Винаги си на ръба. Той не осъзнаваше колко е бърз. Казваше си: "Мозъкът ми не може да се справи с тази кола. Бяха много смели ралисти", спомня си Ари Ватанен - световен шампион за 1981 г.

Инцидентът все още е обвит в мистерия - първо, няма нито едно видео от мястото на инцидента. Единственото е заснето от разстояние и на него се виждат само горящи дървета. А изчисленията показват, че Тойвонен не се е опитал да завърти автомобила в завой, а е летял по права линия. По това време той все още не се е бил възстановил от заболяването си - може би то му е повлияло.

След това Международната рали федерация забрани клас "В" като такъв. Преди Тойвонен в Корсика преди година загина пилотът Атилио Бетеги, а в Португалия "Форд" се вряза в тълпа зрители - загинаха трима души.
Автомобилът беше взривоопасен, производителите бяха развили мощността до рекордните 700 конски сили и нямаха намерение да спират. Група "В" беше една от най-либералните по отношение на техническите изисквания. За хомологация трябваше да се произведат само 200 автомобила, а мощността изобщо не беше ограничена.

Така крас "В" се превърна в най-мощната в историята на ралитата, а популярността на състезанията нарасна неимоверно. Подготвяше се и Група "S", където колите можеха да станат още по-мощни, а големите автомобилни компании щяха да ги разработват.

Но смъртта на Тойвонен слага край на тези планове. Мемориалът в негова памет се намира близо до завоя и е едно от основните места за поклонение на феновете на ралитата.

Заветът

Хенри Тойвонен е погребан в Еспо, където семейството му се е преместило от Ювяскюля, още докато е бил млад. На остров Корсика и до ден днешен пред маметника може да се намери неотворена бутилка "Мартини", отбелязвайки връзката на пилота с Lancia и техните спонсори Martini. Местен жител също така всеки ден слага нови цветя и се грижи за монумента.

През 1988г. най-успешната жена в рали спорта - Мишел Мутон, организира изключително популярното състезание "Шампионско шоу" или най-вече познато като Race of Champions в името на Хенри Тойвонен.

Първоначално съэбитието е само за рали пилоти, но с годините придобива изключителна популярност благодарение на участието на пилоти от Формула 1 и НАСКАР. Във всяко издание на Race of Champions победителят в индивидуалните състезания получава трофей на името на легендата Хенри Тойвонен.