ТОЙ Е! Борис Надеждин събра подписи, отива на избори срещу Путин

Като кандидат, номиниран от политическа партия, той трябваше да събере 100 000 подписа в най-малко 40 региона на страната

Русия
14:54 - 31 Януари 2024
2461
ТОЙ Е! Борис Надеждин събра подписи, отива на избори срещу Путин

Руският антивоенен кандидат за президент Борис Надеждин каза днес, че е предал 105 000 подписа в своя подкрепа в Централната избирателна комисия на Русия, което е едно от условията да бъде допуснат да се изправи срещу Владимир Путин на предстоящите президентски избори, съобщи Ройтерс.
 
ЦИК ще провери автентичността и качеството на подписите, предадени от Надеждин и други кандидати, и ще обяви следващия месец кои от тях ще допусне до участие в президентските избори.

Победата на Путин се смята за предварително предрешена, но Надеждин изненада някои наблюдатели с пламенната си критика срещу така наречената от Кремъл "специална военна операция" в Украйна.

След поредица от аварии на топлофикационната мрежа в цяла Русия по време на тазгодишната люта зима Надеждин отбеляза по-рано този месец, че страната би могла да си позволи да харчи повече за благото на своите граждани, ако не инвестираше толкова големи средства в армията.

Като кандидат, номиниран от политическа партия, той трябваше да събере 100 000 подписа в най-малко 40 региона на страната, за да бъде допуснат до участие на изборите, които ще се произведат между 15 и 17 март.

Путин, който избра да се кандидатира като независим, вместо като кандидат на управляващата партия "Единна Русия", трябва на представи 300 000 подписа, но вече е събрал над 3,5 милиона, твърдят негови поддръжници.