ТОЙ Е УШЕВ... МВР инквизира Мария Цънцарова заради "ваксиниранките антиваксъри" на Копейкин

Асоциацията на европейските журналисти предупреждава за милиционерски натиск срещу репортерката от Би Ти Ви

Крими
15:36 - 16 Септември 2022
10125
ТОЙ Е УШЕВ... МВР инквизира Мария Цънцарова заради "ваксиниранките антиваксъри" на Копейкин

За институционален натиск върху журналистката Мария Цънцарова сигнализира Асоциацията на европейските журналисти – България. В своя позиция от АЕЖ сигнализират, че водещата по бТВ и репортер е привиквана от органите на реда с цел да разкрие източниците си на информация по материала й за ваксинираните депутати на антиваксърската партия "Възраждане".

"Асоциацията на европейските журналисти - България следи с безпокойство действията на властите срещу нашата колежка Мария Цънцарова заради разследването ѝ от началото на годината, което разкри, че докато "Възраждане" пропагандира срещу ваксинацията и мерките за ограничаване на пандемията, депутати от партията са били ваксинирани", посочват от журналистическата организация.

"За втори път Мария Цънцарова е извикана на разпит от структурите на МВР с цел да бъдат разкрити източниците ѝ на информация. АЕЖ научи, че по случая вече има образувано досъдебно производство, т.е. в офанзивата се е включила и прокуратурата. Последното е особено притеснително предвид публичните признания на представител на ръководството на държавното обвинение, че внася законопроекти чрез депутати от "Възраждане"."

По случая тече производство и пред Комисията за защита на личните данни, което също има за цел да установи и да преследва източниците на разследването. АЕЖ е депозирала становище по това производство с искането да бъде конституирана като заинтересована страна, но не е получила отговор.

От асоциацията обаче напомнят позицията си, че съгласно становище на Комисията по журналистическа етика от 24 май 2015 г.:

Журналистите имат не само правото, но и задължението да защитават източниците си, когато са поверителни. 

Правото на защита на източниците може да подлежи на ограничение при спазване на изискванията за законност, пропорционалност и необходимост в демократичното общество, след преценка на независим и безпристрастен съд.

"Практиката на ЕСПЧ (делото Гуудиун срещу Обединеното кралство) категорично приема, че "защитата на журналистическите източници е едно от основните условия за свобода на пресата", а "липсата на такава защита ще се отрази отрицателно върху готовността на източниците да подпомагат пресата в информирането на обществото по въпроси от обществен интерес.", припомнят от АЕЖ.

И още:

"Съгласно Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година относно защитата на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на Съюза "лицата, сигнализиращи за нередности, са особено важни източници за разследващите журналисти" и "защитата на лицата, сигнализиращи за нередности, като журналистически източници е от решаващо значение за запазване на ролята на разследващата журналистика на "пазител" в демократичните общества."

АЕЖ-България призовава властите "да преустановят незабавно натиска над колежката ни, а нейният работодател – да осигури адекватна и пълна по обем защита".