ТОЙ и ТОЙ в животинския свят

Гей закачките не са необичайни в природата — при 1500 биологични вида са наблюдавани еднополови контакти

Нещо за четене
08:34 - 17 Май 2019
12510
ТОЙ и ТОЙ в животинския свят

Всеки ЛГБТ+ човек ще се огорчи, когато чуе, че начинът му на живот е „избор“. За съжаление хората по света все още твърдо вярват в това. Онези, които смятат, че хомосексуалността е резултат от „промиването на мозъци” от обществото, може да насочат вниманието си към хомосексуалността в природата. Освен хората, известни са много бисексуални и хомосексуални членове на животинското царство. Едва ли някой си мисли, че овцете са се „превърнали в гей“ от гледане на гей предавания по телевизията.

От птици до бозайници и влечуги — хомосексуалността се среща при най-различни видове животни, които могат да имат сексуален контакт. През годините изследователите по света са наблюдавали еднополови “забивки” при пингвини, маймуни, черни лебеди, гущери, делфини, лешояди, слонове, прилепи, лъвове, овце, мечки, кучета, жирафи, охлюви, гълъби и огромен брой насекоми.

Пингвини

Известно е, че пингвините се чифтосват за цял живот и определено са романтични — те обикновено са в моногамни двойки. Всъщност, пингвинът вероятно е по-верен от бившия ви.

Сред тези моногамни двойки се срещат и немалко еднополови. Тези гей двойки често осиновяват бебе, като поемат грижите за някое изоставено пингвинче или като отмъкват бебе от друга двойка.

Хомосексуалността сред пингвините е известна от доста време. Тя е била открита и веднага потулена от обществеността през 1911 г., тъй като я сметнали за „твърде шокираща“. След това информацията е публикувана на порции в продължение на 100 години.

Джордж Мъри Левик имал привилегията да наблюдава дива колония от аделски пингвини на нос Адаре през 1911-1912 г. Там той описва „удивителната поквара“ на мъжките “хулигани“, включваща хомосексуални контакти — нещо твърде оспорвано по онова време (дори сред пингвините), некрофилия и изнасилване на женски пингвини.

Примати

От бонобо до японските макаци (снежни маймуни) и орангутаните — има безброй съобщения за хомосексуална активност в царството на приматите. А и да не забравяме дълбоката ни родствена връзка с тези представители на животинския свят.

Всички бонобо са бисексуални. Други видове примати показват различно хомосексуално поведение както на открито в дивата природа, така и в зоологическите градини. 60% от сексуалната активност при маймуните бонобо се случва между две или повече женски.

Черни лебеди

Приблизително една четвърт от всички двойки черни лебеди са гей.

Еднополовите двойки черни лебеди често окупират гнездата от женските, за да излюпят пилето. Понякога за същата цял те влизат в “тройна връзка” с женската.

Черните лебеди могат да имат взаимоотношения и с други видове птици. Добре позната е забележителната новозеландска любовна история между гъсока Томас и лебеда Хенри.

Двойката птици прекара „24 щастливи гей години заедно“, преди Хенри да изостави Томас заради женски лебед.

След като Томас преодолял “измяната”, той се присъединил към тях, за да формират тройка. Миналата година гъсокът Томас се спомина на достолепната възраст от 40 години.

Гущери

Геконите са единствените гущери, които издават звуци при общуването помежду си, но съвсем не са единствените, на които гей сексът е познат.

Хомосексуалността присъства при някои гущери по уникален начин. Някои видове гущери могат да се размножават от яйцеклетка без задължително оплождане от мъжки екземпляр.

За да се стимулира овулацията, женските гущери прибягват до “помощта” на друга женска. Но за геконите не е изключение да прибягват до еднополови закачки, без това да е задължително свързано с репродукцията.

Делфини

Вероятно сте чували, че делфините са сред малкото животни, които правят секс за удоволствие. Мъжките делфини затвърждават авторитета си като изнасилват други мъжки екземпляри от своя вид.

Няколко подвида делфини формират гей или бисексуални взаимоотношения. Един изследовател е документирал невероятната 17-годишна връзка между два мъжки делфина. Забелязвани са стада от само мъжки делфини, отдаващи се на романтични и сексуални преживявания.

Не е изненадващо, че очарователните морски създания се включват и в някои дръзки любовни действия. Има достатъчно наблюдения на делфини, които правят групов еднополов секс, при това бройката на партньорите въобще не се ограничава до трима — документирани са групови сцени с по пет делфина.

Делфините се занимават с нерепродуктивен секс без оглед на пола, като при това проявяват забележително изобретателност — те използват всички части на телата си. Най-палавите делфини понякога дори пробват да са интимни и с хора.

Лешояди

В Библейския зоопарк в Йерусалим два мъжки белоглави лешояда на име Дашик и Йехуда бяха двойка за известно време. Бисексуалните лешояди влязоха в заглавията на вестниците през 1998 г., след като често ги виждаха да се отдават на открит и енергичен секс. Двойката даже опита да си излюпи пиленце. Зоолозите в парка им бяха осигурили изкуствено яйце, за което птиците заедно полагаха грижи. Когато дойде време за излюпване на яйцето гледачите в парка поставиха в гнездото бебе лешояд.

Разбира се, не всички любовни истории траят вечно и след няколко бурни години заедно Дашик и Йехуда се разделиха. И двата лешояда си намериха партньорки, оставяйки зад гърба си трогателната гей животинска романтика.

Слонове

Африканските и азиатските слонове влизат в хомосексуални отношения, като при мъжките екземпляри това включва в секс.

Има съобщения за дълготрайни еднополови двойки, като те могат да продължат няколко години (валидно и при двата пола).

Прилепи

От орален секс до хомосексуална мастурбация и сношения — хомосексуалното поведение не е чуждо и на прилепите, при това не е задължително двойките да са от един и същи вид. Това се наблюдава както в дивата природа, така и при животните в плен.

Лъвове

Има много съобщения за гей двойки от лъвове в дивата природа. Не е толкова рядка гледка двойка големи мъжки котки да интимничат. При женските индивиди това се среща по-рядко и като правило — при пленени животни.

Наблюдавани са мъжки лъвове в Африка, които пренебрегват наличните лъвици и формират еднополови прайдове. Същите мъжки екземпляри вършат действия, които типично свързваме с мъжките и женските взаимоотношения.

Насекоми

Гей сексът е много често срещан сред различни видове насекоми. Учените са установили, че 85% от мъжките насекоми в природата в един или друг момент връхлитат на свой събрат. Това означава, че милиарди бръмбари по света правят гей секс всяка година.

Учените обаче са на мнение, че при насекомите това е случай на погрешна идентичност — те го правят случайно, като всъщност мъжките възнамеряват да забременят женска.

Без значение дали ни харесва или не, хомосексуалността е широко застъпена в природата. Еднополови контакти са документирани при 1500 биологични вида. Хомофобията обаче не присъща за никой от тях — тя е запазена територия изцяло за Homo Sapiens.