ТОЙ НЕ СЕ СТРАХУВА! Вижте как орките на Путин арестуват кмета на Екатеринбург (ШОК ВИДЕО)

Евгений Ройзман е репресиран във връзка с видео, критикуващо руската офанзива в Украйна и публикувано от опозиционера на канала му в ютюб

Русия
21:15 - 25 Август 2022
7747
ТОЙ НЕ СЕ СТРАХУВА! Вижте как орките на Путин арестуват кмета на Екатеринбург (ШОК ВИДЕО)

Вчера на площад “1905” в прекрасния руски град Екатеринбург брутално беше арестуван бившия кмет на града Евгений Ройзман, заради "изказвания, дискредитиращи руската армия", за което вече ви съобщшихме.

Десетина въоръжени полицаи с камуфлаж атакуват 60-годишния мъж, става ясно от видео, разпространено в телеграм от украинската телевизия "МАШ".

Руската власт започва целенасочени репресии в Екатеринбург. Тази разправа с инакомислещите не остава скрита, обаче. Населението на Екатеринбург започва да изразява гнева си в социалните мрежи и по улиците, макар и все още плахо.

Адвокатът на Ройзман Владислав Идамджапов бе възпрепятстван от полицията да влезе в апартамента на клиента си, където течеше обиск.

Бившият кмет на Екатеринбург от 2013 до 2018 г. може да бъде откаран впоследствие в руската столица, заключава АФП.

Според полицейски източник, цитиран от ТАСС, делото е образувано във връзка с видео, критикуващо руската офанзива в Украйна и публикувано от опозиционера на канала му в ютюб.

Неотдавна Ройзман бе осъден да плати три глоби за критики срещу това нашествие.

"Ясно ми е, че може да ме арестуват. Не си правя илюзии, не ме е страх", заяви той в края на юли пред АФП.

Мачкана от предишните вълни на репресии, руската опозиция намаля след нападението срещу Украйна. Последните големи критици на Владимир Путин емигрираха или бяха хвърлени в затвора.

Наскоро Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза - двама опозиционери, останали в Русия, попаднаха зад решетките, след като осъдиха конфликта. Заплашват ги десетгодишни присъди. Основната фигура в опозицията - Алексей Навални, е в затвора от януари 2021 г.