Токът е скъп? АЕЦ „Козлодуй” работи за комшиите

Актуални новини
08:49 - 15 Декември 2021
5349
Токът е скъп? АЕЦ „Козлодуй” работи за комшиите

Токът ви се вижда скъп? Между 15 и 16 ч. вчера евтината еленергия сме изнасяли за комшиите - 870 мегавата ток за Румъния и 568 мегавата за Сърбия. На Северна Македония доставяхме 150 мегавата. Това прави 1588 мегавата и се равнява на производството на блок и половина от АЕЦ “Козлодуй”.

От природния газ идва едва 7,7% от цялото производство на ток у нас. ТЕЦ “Варна”, който е на газ, е спрян - според мениджърите му, защото скъпото гориво прави производството на ток неизгодно, но според “Булгаргаз” причината са дългове от 24 млн. лв.

Водните централи осигуряваха 11% от електроенергията. В последните дни ток правят и вятърните централи, натоварени бяха над 68% от мощностите, но те даваха 6,4% от електроенергията в този времеви отрязък.

Основният товар беше от въглища - 41%, или над 3000 мегавата и от атомната централа - 28,8%, или 2160 мегавата.

Цената на промишления ток с ден на доставка 15 декември вчера отново бе рекордна, в Европа този път води Франция с 346,28 евро за мегаватчас, над 300 евро бе в Швейцария, Австрия, Унгария, Италия, Хърватия, Сърбия. У нас мегаватчас на свободния пазар струваше 236,64 евро, което не е рекорд, защото имаше и по-високи цени. Над 100 браншови организации пък поискаха от правителството да продължи да подпомага бизнеса с компенсации за сметка на свръхприходите на енергийните дружества.

Новият министър-председател Кирил Петков обяви, че първа задача на правителството е укротяване на цените на свободния пазар и да не се стига до поскъпването му за бита, въпреки че КЕВР предложи увеличение с 11,5% на тока и с 30% на парното в София.

Цените на газа в Европа и днес бяха високи. Януарските фючърси за най-голямата газова борса - нидерландската TTF, се търгуваха между 117 и 122 евро на мегаватчас. На газов хъб “Балкан” цената за15 декември е 214,05 лв. за мегаватчас.

Основна причина за непрекъснатото поскъпване на енергийната борса е свързването с европейските енергийни пазари, поради което и невъзможността да се ограничи износът.

Цената на тока в Европа от лятото насам постига пикови нива най-вече заради скъпия газ и недостига му, провокиран донякъде и от все още неработещия газопровод “Северен поток 2”. Въпреки че в България малко електроенергия се произвежда от газ, търсенето на ток от Европа се отразява и на котировките у нас заради отворения пазар.