Токът скача пак през лятото

Топ
12:19 - 11 Януари 2022
1481
Токът скача пак през лятото

Скок на цените на тока за бита след мораториума е малко вероятен. Това коментира енергийният експерт Антон Иванов, член на Българския енергиен и минен форум пред „Фокус“.

„Ако има повишение за бита, то ще е от порядъка на инфлационния фактор, но не очаквам да има повишение в този период до 1 юли, когато вече трябва да влезе в сила следващото решение за цените.“

Повишение на цените на електроенергията ще има лятото, то ще отразява общия баланс и общите ценови промени, но те едва ли ще бъдат драстични, смята експертът.

Що се отнася до електроенергията за бизнеса цените, които са на свободния пазар са такива, каквито ги виждаме, и там само компенсациите могат до някаква степен да намалят натиска, посочи Антон Иванов.

„Във всички случаи за доста предприятия това ще е една необходима и добра подкрепа. Разбира се, че ще има предприятия, за които това не е достатъчно. Но по този метод, който е за еднакъв подход към всички, няма начин някои от предприятията да не са в по-добра позиция, а други да не са толкова доволни от решението. Няма начин да се уцели“.

„Това, върху което се работи вече, това е да се разширят възможностите на платформите на Българската независима енергийна борса, които да пренасочат по-големи количества електрическа енергия към платформи, които представят възможности за дългосрочни договори, където да могат да купуват директно големи потребители на електрическа енергия.

Ако това се случи, тези големи потребители ще могат да направят своя микс прогнозируем, така че да не попадат под ударите на тези волатилни цени, които наблюдаваме на краткосрочните пазари“, допълни експертът.

Антон Иванов отбеляза, че причините за скока на цената на електроенергията са няколко. Сработването наведнъж на няколко фактора доведе до толкова голям скок, който беше фактически неочакван, каза той. Очакванията са, че в средата на 2022 година ще има едно успокояване първо на цените на природния газ като гориво, оттам и цените на електрическата енергия.