Токът уби хотелиерите

Общество
14:58 - 10 Февруари 2022
2310
Токът уби хотелиерите

Хотелиерите са на ръба на силите си, на ръба на възможностите си за оцеляване заради скъпия ток.

От една страна цената на електроенергията е повишена три и повече пъти, от друга - всяка година повишаваме възнагражденията на кадрите, от трета - жестоката инфлация се отразява върху цените на абсолютно всички хранителни, нехранителни продукти, услуги, с които оперираме през сезоните.

Това каза хотелиерът Елена Иванова, член на Управителния съвет на Съюза на Собствениците в Слънчев бряг. Тя, освен работодател в Слънчев бряг, е работодател и в планински курорт, пише БТА.

Елена Иванова участва в дискусия "Туризъм. Възможности за реализация. Нови правила", организирана от БНР-Бургас като част от инициативата "Конференция за бъдещето на Европа", която се реализира съвместно с Бюрото на Европейския парламент в България.

Икономически погледнато, се очертава много труден сезон за хотелиерите, заяви Иванова. Тя посочи, че тя и колегите й изключително трудно ще се справят, притиснати от вече подписаните договори с туроператорите.

Няма как да се вдигнат туристическите пакети за чужденците - те са договорени отдавна на цени от предходната година. Нито един туроператор не позволява корекция през сезона, още повече поради това, че има повишение на цените в България и висока инфлация. Туроператорите не приемат доводи като поскъпване на тока, горивата, инфлацията. Така че трябва да е ясно - няма вариант, при който ние, хотелиерите, да извоюваме по-високи цени на пакетите, обясни Иванова.

Тези, които заложат на ранните записвания, ще спечелят. Винаги е било така и така ще си остане. Този, който предвидливо си резервира почивката в по-ранните месеци на годината, той ще спечели, защото цените са средно около 15-20 процента по-ниски, заяви Иванова. По думите й възможно е да бъдат по-високи цените за нощувките за неорганизирани туристи, за онези, които правят записвания в последния момент, и които ходят на почивка само за уикенда. Тя каза, че хотелиерите очакват английският пазар да "тръгне" към морето, както е било и в планината тази зима.