Токът удари църковните служби в Нидерландия

Актуални новини
17:31 - 01 Септември 2022
1759
Токът удари църковните служби в Нидерландия

Католическата църква в Нидерландия е принудена да отмени службите в някои храмове в страната поради рязкото повишаване на енергийните сметки и недостига на свещеници, информира Ройтерс.

Представители на южната епархия Рурмонд са изпратили през миналата седмица писма до миряните от своето паство, с които ги призовават от време на време да не посещават литургиите, съобщи говорител на католическата църква.

"Понякога просто не е възможно да намерим свещеници за всички църкви, които всеки уикенд да отслужат меси", отбелязва говорителят. Той уточни, че тогава са принудени да затворят храма и да предложат на вярващите да присъстват на службата в друга църква. Говорителят уточни, че се очаква мярката да засегне 10-15 храма. Епархията включва около 290 църкви в нидерландската провинция Лимбург.  

"Нашата дейност не може да бъде подчинена изцяло от финансовите проблеми, но и не можем да ги пренебрегнем. Ако само малка част от вярващите даряват по 1 евро, това няма да бъде достатъчно, за да платим сметките за отопление", допълни представителят на католическата църква в Нидерландия.

Много от домакинствата и фирмите в страната се отопляват на газ. През август цената на синьото гориво в Нидерландия се повиши с 90 процента спрямо същия месец на миналата година. Това повиши инфлацията в страната до над 13 процента на годишна база. Подобна е ситуацията в повечето европейски страни, след като Русия нахлу в Украйна в края на февруари, отбелязва Ройтерс.