Токът във Финландия поевтиня със 75% след старта на атомния реактор

Olkiluoto 3 е една от най-големите ядрени централи в света

Новини
12:14 - 17 Май 2023
2633
Токът във Финландия поевтиня със 75% след старта на атомния реактор

Стартът на редовното производство в забавения финландски ядрен реактор през април доведе до спад на цените на електроенергията в страната с над 75%, предаде Oilprice.

Атомната електрическа централа Olkiluoto 3 (OL3) започна редовно производство през миналия месец. Това е първата нова ядрена централа във Финландия от повече от четири десетилетия. Очаква се да произвежда до 15 на сто от потреблението на електроенергия в страната.

Стартът на производството на енергия имаше моментален и значителен ефект върху цените на енергията във Финландия,

понижавайки спот цената на електроенергията в страната от 245 евро за мегаватчас (MWh) през декември до 60 евро за MWh през април, което спад от 75 на сто.

Цените на енергията се повишиха рязко в скандинавската страна, след като финландското правителство забрани вноса на електроенергия от съседката си Русия миналата година, поради продължаващия конфликт в Украйна.

Финландия има най-високото потребление на електроенергия на глава от населението в Европейския съюз. OL3 е една от най-големите ядрени централи в света.

Според експерти вятърната енергия трябва да бъде най-големият източник на производство на енергия във Финландия до 2027 г., като ядрената в момента е надежден заместител.

Ядрената енергия всъщност продължава да бъде все по-популярен източник за много страни от ЕС, като Франция, Швеция, Полша и Унгария, които се стремят да разширят производството си.

В Полша се планира да се изградят 20 малки модулни реактора в цялата страна до 2029 г., докато Унгария се фокусира върху разширяването на своята атомна електроцентрала Paks.

Един друг член на ЕС обаче Германия пое по обратния път и затвори трите си останали атомни електроцентрали миналия месец.

Въпреки, че властите в Германия казват, че цените на енергията се стабилизират, мнозина твърдят, че това е основно защото федералното правителство е похарчило около 26 милиарда евро за спасяване на енергийните компании Sefe и Uniper. И двете претърпяха рекордни загуби от закупуването на природен газ на много високи цени след санкциите на ЕС, заради войната.