Токио поиска извинение от Москва след ареста на дипломат

Японският дипломат вече е освободен и ще напусне Русия до утре

Русия
13:07 - 27 Септември 2022
2356
Токио поиска извинение от Москва след ареста на дипломат

Япония поиска официално извинение от Русия след ареста и малтретирането, на които според Токио е бил подложен японският генерален консул във Владивосток, обвинен в шпионаж, съобщи Франс прес.

Руските служби за сигурност съобщиха вчера, че са задържали Тацунори Мотоки "на местопрестъплението", докато е получавал, срещу компенсация, "поверителна информация за сътрудничество" между Москва и неуточнена азиатска държава.

Японският дипломат беше обявен за персона нон грата и му беше наредено да напусне Русия до 48 часа.

Говорителят на японското правителство Хирокадзу Мацуно отрече категорично обвиненията в шпионаж и заяви, че руският посланик в Токио е бил извикан в Министерството на външните работи заради отношението към дипломата, което според него е нарушило Виенската конвенция за консулските отношения.

"Очите на длъжностното лице са били завързани, а двете ръце и главата му са били притиснати към земята, така че да не може да се движи, докато е бил в ареста ареста, след което е бил разпитан по авторитарен начин", заяви Мацуно, като изрази категоричния протест на срещу "тези невероятни действия".

Японският дипломат вече е освободен и ще напусне Русия до утре, добави Мацуно. Според руските служби за сигурност Мотоки е искал да организира срещи с информатори и след това да им плати, за да получи информация за "сътрудничество" между Москва и "една от страните от Азиатско-тихоокеанския регион".
Японският дипломат също се опитал да събере поверителна информация за "въздействието на западните санкции върху икономическата ситуация" в руския регион Владивосток, разположен в близост до Япония.

Като ответна мярка за икономическите санкции, наложени на Москва заради офанзивата ѝ в Украйна, в началото на май Русия забрани достъпа до своя територия на повече от шестдесет японски представители, включително министър-председателя Фумио Кишида.

Руско-японските отношения се влошиха от април, когато Япония заяви, за първи път от 2003 г., че Курилските острови, в северната част на архипелага, са "незаконно окупирани" от Русия. Съществуващият териториален спор пречи на подписването на мирен договор между двете страни от края на Втората световна война насам.