Токио приема заявления за еднополови партньорства

Кандидатите с дете ще могат да включат и името на детето си в сертификата

Новини
12:50 - 24 Октомври 2022
1681
Токио приема заявления за еднополови партньорства

От миналата седмица градската управа на Токио приема заявления за издаване на сертификати за еднополови партньорства, което започва на 1 ноември.

Заявленията за така нареченото „вричане в партньорство“ се подават онлайн, както става и издаването на сертификатите.

Япония не признава еднополовите бракове, но двойките, които получат сертификат по системата, ще могат да кандидатстват за общински жилища, да получават субсидии за транспорт, и да бъдат информирани за медицинското състояние на партньора си в общинските болници.

Сертификатът включва ангажимент от двамата партньори да си помагат взаимно. За да кандидатстват, поне единият партньор трябва да пребивава, работи или учи в Токио. И двамата трябва да са пълнолетни, без значение националността им.

Кандидатите с дете ще могат да включат и името на детето си в сертификата.

Първата подобна система за признаване на еднополово партньорство в Япония беше въведена през 2015 г. в токийските райони Шибуя и Сетагая. Днес 237 местни власти, където живеят 54,9% от населението на страната, имат подобни процедури.

„Въвеждането на системата в Токио е изключително положително. Но партньорството не е достатъчно, искаме законен брак“, каза Соши Мацуока, председател на Fair, ЛГБТ организация в Токио. Япония е единствената страна от Г-7, която не признава еднополовите бракове или граждански съюзи, въпреки широката подкрепа сред населението.