Том Ханкс ограбен от изкуствения интелект

Псунаха реклама на зъболекарски кабинет с топ актьора

Шоу
16:45 - 03 Октомври 2023
2031
Том Ханкс ограбен от изкуствения интелект

Актьорът Том Ханкс и водещата на токшоуто на Си Би Ес Гейл Кинг предупредиха феновете си за менте реклами генерирани от изкуствен интелект. "Пазете се", казва Ханкс в публикация в инстаграм, която очевидно показва копие на неоторизирана негова цифрова версия.

"Има видеоклип, който рекламира някакъв зъболекарски план с моя версия, създадена с изкуствен интелект. Аз нямам нищо общо с това", каза Ханкс.

Съобщението е получило над 111 700 "харесвания", откакто актьорът, носител на "Оскар", го е публикувал в инстаграм на своите 9,5 милиона последователи в неделя.

Кинг, ко-водеща на токшоуто Си Би Ес Морнингс, публикува това, което според нея е фалшив видеоклип, в който примамва зрителите да кликнат върху линк, за да научат за нейната "тайна" за отслабване.

"Нямам нищо общо с тази компания", заяви Кинг в публикацията си в Instagram.

"Никога не съм чувала за този продукт и не съм го използвала! Моля, не се подвеждайте по тези видеоклипове с изкуствен интелект", написа тя. 

Гаранциите срещу използването на изкуствен интелект за възпроизвеждане на известни личности бяха сред въпросите, за които се водеше борба по време на стачката на сценаристите, която парализира Холивуд до неотдавнашното предварително споразумение.

Моделите на изкуствения интелект добавиха възможности, като например способността да генерират цифрови изображения по команда, което породи опасения, че технологията ще бъде използвана за създаване на "deep fake" снимки и видеоклипове, които заблуждават хората, че са истински.

Технологичните титани Google, Meta и Microsoft са сред тези, които се надпреварват да се възползват от обещанията на генеративния AI, като същевременно се опитват да избегнат опасности като потенциала на технологията като оръжие за дезинформация и киберпрестъпления.