Тома Белев пред Lupa.bg: Изхарчени са много пари за околната среда, но резултати няма

У нас
14:05 - 07 Януари 2022
3969
Тома Белев пред Lupa.bg: Изхарчени са много пари за околната среда, но резултати няма

Тома Белев е един от най-изявените ни природозащитници от много години. Повече от 12 години той е директор на Природен парк "Витоша". Председател е на УС на федерация "Зелени Балкани". През декември 2021 г. е избран за заместник-министър на околната среда и водите.

- Г-н Белев, преди два дни обявихте, че има 16 процедури спрямо България в областта на околната среда. Какви са те?

- Информацията може да бъде видяна от всеки на сайта на Европейската комисия. Най-фрапиращите са процедурите, които са на съдебна фаза- рекултивацията на сметищата, мръсния въздух и няколко други. Там вече сме във фаза, в която ще се определят санкциите, които страната ни трябва да плаща. За процедурите, които не са на съдебна фаза, там имаме някакъв шанс да направим нещо, но тези на съдебна фаза, там нещата са ясни вече.

- Някои от зоните „Натура 2000“ е трябвало да бъдат обявени още през 2014 г., а все още не са, за какво точно става дума?

- Към момента има 44 зони, за които има искане за промяна на границите, но то чисто административно ще се реши декември месец тази година. ЕК така работи- декември пускаме предложенията за увеличаване или намаляване на границите на някои територии, комисията решава и се произнася другия декември. То е трябвало да бъде направено преди години още, но е оставено така. За да може да се увеличи една защитена територия и със 100 метра, при всички положения се налага процедура.

- Новото правителство като че ли заяви желание да спре порочната практика за презастрояване по морето.

- Имаме точкови проблеми, по които трябва да се работи, като строителство в защитени територии, например. Там имаме проблем с прилагането на нормата на закона. Смятаме, че общите устройствени планове, ако се приемат и разработят от общините, ще разреши до голяма степен проблема и ще намали натиска върху природата и върху инвеститорите. Общите устройствени планове са инструмента за разрешаване на проблема с презастрояване на Черноморието.

- Възможно ли е още това лято да се усети промяна?

- Много зависи до колко общинските съвети и кметовете ще си свършат работата. Те са инвеститора, те го планират. Министър Асен Василев обяви, че може да се организира някаква процедура да се получават достатъчно средства за инвестиция и да се работи по устройствените планове. Трябват ни планове за защитените зони. Имаме забавени с години процедури за управление на Калиакра, Поморийско езеро и други. Ако тези процедури се раздвижат и приключат, ще има по-голяма яснота и възможност за правилно управление. Изхарчили сме много публични средства, а нямаме никакъв резултат. Абсурдно е и смешно да разглеждам в момента процедури, които са почнали преди 10-12 години. Едно десетилетие на безвремие.

- Поредна година мръсният въздух е сред големите проблеми на България. Не се ли взимат достатъчно мерки, какво трябва да се направи още?

- В случая общините са тези, които трябва да вземат нужните мерки, защото те са специфични. Например в София 24% от фините прахови частици, произлизат от разпрашаване на кал от гумите на автомобилите. Дори да караме най-чистите автомобили, ако не се мият и поддържат улиците, няма да има никакъв ефект. Част от този проблем е и че хиляди километри улици нямат канализация и нямат твърдо покритие. Така че, Министерство на околната среда може да дава идеи, да изисква от общините да вземат нужните мерки, но те са тези, които трябва да свършат работата.