Тома Биков пред Lupa.bg: Има ли нужда от СЕМ?

Общество
14:30 - 15 Май 2020
5336
Тома Биков пред Lupa.bg: Има ли нужда от СЕМ?

"Ако парламентът започне да решава структурните проблеми на БНТ, тогава идва въпросът – има ли нужда от СЕМ? Това заяви пред Lupa.bg Тома Биков от Комисията по култура и медии в Народното събрание. "Ако БНТ спре, това е нарушение на закона. Телевизията няма право да спре - затова СЕМ трябва да излезе с позиция пред обществото", призова той. 

Депутатът каза това по повод излязлата вече информация, че от 1 юни БНТ може да остане без ефирно разпространение, защото ръководството не е сключило договор с БТК и дължи на компанията 20 млн. лв.

Тома Биков призна, че в БНТ има хроничен дефицит, който се поддържа още от 2011 г. Точно по тази причина депутатите започнали работа по нов закон за радиото и телевизията. „Заедно с Министерството на финансите за БНТ се търси не само финансиране - но и отчетност. Между другото, БНТ трябва да се отчита пред СЕМ!“, коментира той.

Преди два дни председателят на СЕМ Бетина Жотева съобщи пред Lupa.bg, че според БНТ пари за разпространение на сигнала в бюджета на телевизията не били предвидени. От финансовото министерство обаче казвали, че са предвидени. Но все ставало така, че тях ги вадели допълнително от бюджета на държавата.

На този въпрос според Тома Биков обаче трябвало да отговори СЕМ - дали Министерството на финансите казва истината за бюджета или телевизията.

„Не можем да упражняваме контрол върху обществените медии – такава е логиката СЕМ да го има! За да не го правим ние. Защото, ако ние започнем да го правим, това означава, че обществените телевизии стават държавни. А това ще значи, че те служат на държавата, а не на обществото“, аргументира се депутатът от ГЕРБ.

Той посочи и другия основен проблем - че БНТ сама решава какво да прави с парите от бюджета. 

„Трябва да има превантивен контрол, за да не се оказваме в ситуация пред свършен факт - кой е изхарчил парите и защо ги е изхарчил. Там има структурен проблем – ако ние започнем да го решаваме, тогава идва въпросът – има ли нужда от СЕМ?, добави Тома Биков.

Днес изтича крайният срок, който СЕМ даде на генералния директор Емил Кошлуков да води преговори за спасяването на обществената телевизия. В началото на следващата седмица предстои среща между БНТ, СЕМ, БТК и КРС, на която ще стане ясно дали и как проблемът ще бъде преодолян.