Тома Биков: Васил Божков се прави на Никола Петков и Г. М. Димитров

Олигархът трябвало да докаже правотата си пред българския съд

Актуални новини
17:14 - 21 Юни 2020
3190
Тома Биков: Васил Божков се прави на Никола Петков и Г. М. Димитров

"НСО е деликатна система и има потенциал за предизвикване на общественото внимание към нея. Факт е, че през последните години скандалите там зачестяват. Не може да се каже, че мястото на НСО е намерено“. Това коментира пред БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков.
 
По думите му случващото се със снимките и дроновете не помага на политическия дебат.
 
"От компромати не остава време да се води дебат за важни неща като сериозната икономическа криза, влизането в чакалнята на еврозоната и в Банковия съюз. Това са по-сериозните теми. Българската публична среда започна да е подвластна на фейсбук профила на един или друг бивш олигарх, започва съзнателно или не да обслужва подобни разговори, които са за съдебната система, а не за политическата. Всички губим... Говори се за хипотези, не за факти", заяви депутатът.


 
"Ако Васил Божков е станал борец срещу корупцията, много по-ефективно е той да се върне в България и да свидетелства пред съда, да бъде в ролята на защитен свидетел... Г-н Божков е подсъдим и има право на своята защита. Неговата цел е да вкара своята защита в полето на политиката и този процес да се превърне в политически процес. Едва ли не това е новият Никола Петков или Г. М. Димитров.


 
Г-н Божков иска много бързо да мине в този режим на човек, преследван заради политическите си убеждения. 30 години той не е показвал отношение към политически дебати. Очевидно целта му е този дебат да не се води в съда, а в полето на политика. От това няма да спечели нито политиката, нито съдът... Тук става въпрос за криминален случай, а не за политически казус", добави Биков.