Томас Лафчис изплува: Боби Михайлов да си ходи!

Бившият президент на „Левски” предложи Георги Иванов – Гонзо да оглави БФС

Футбол
21:11 - 17 Юли 2022
6833
Томас Лафчис изплува: Боби Михайлов да си ходи!

Бившият президент на "Левски" Томас Лафчис заяви пред БНТ, че е време настоящият президент на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов да напусне поста си и дори предложи настоящия технически директор Георги Иванов-Гонзо да го замени. Лафчис допълни, че в момента във футбола ни продължава да има много уговорени мачове, но това остава безнаказано.

"Смятам, че е време (б.ред. - Борислав Михайлов) да се оттегли. Не казвам да се оттегли в полза на Бербатов. Може да бъде почетен председател. Президентът е представителна функция - да ходи по конгреси, коктейли, интервюта.

Човекът, който ще върши цялата работа, трябва да излезе с лицето си. Постът на изпълнителен директор е най-важен. Необходимо е той да определя цялата политика на БФС. Георги Иванов има възможност да бъде такава фигура.

Той е сериозен човек, професионалист и смятам, че ако му бъде дадена повече власт той ще успее да промени нещата. При сегашния Изпълком обаче това не може да се направи. Затова трябва да се направи конгрес, на който да бъдат избрани правилните хора", заяви Лафчис.

Той разкритикува настоящата политика в БФС: "Има хора, които са от по 30-40 години там. Важно е да има визия, а каква е нашата визия? Ние мислим ден за ден... На първо място допуснаха много президенти на клубове в Изпълкома. Второ, някои отбори бяха толерирани за сметка на други.

Има няколко водещи отбора и те винаги получават помощ, когато играят срещу по-долните отбори. Трето - не създадоха независимо съдийство. Не обърнаха внимание на детско-юношеския футбол. Колко години не сме се класирали за нещо? На дъното сме. Базата в Бояна е голяма придобивка за българския футбол, но нищо друго.

В тези 13-14 години, в които Борислав Михайлов управлява футбола не може да се похвали с никакъв успех. Има причина да бъдат обвинявани за състоянието на националния отбор, защото допуснаха в клубовете да играят по 10-11 чужденци вместо българи. Трябва да задължат да има определен брой български футболисти, които да играят в първия отбор".

Бившият президент на "Левски" потвърди слуховете, че гласуването на конгреси до голяма степен е предрешено. "Във футболния съюз има една структура, която винаги е над 50% и гласува по нареждане, много пъти политическо".

Той говори и за манипулираните мачове в България. "Виждате при нас какво се случва. Всяка година се прибавят нови клубове, които са само за по няколко месеца и след това започват да продават мачове, за да се издържат. Има много уредени мачове и хората, които разбират от футбол знаят кои са те.

Отделно говорим, че тук има намесени национални отбори. Знаете колко мача отмениха. Стига да има желание, могат да стигнат до край. В Гърция много хора влязоха в затвора", каза Лафчис.