Томислав Дончев: ГЕРБ победи, ще предложи кабинет (НА ЖИВО)

Личности
12:38 - 12 Април 2021
8158
Томислав Дончев: ГЕРБ победи, ще предложи кабинет (НА ЖИВО)

На извънредна пресконференция Томислав Дончев направи анализ на резултата си на парламентарните избори от гледна точка на ГЕРБ. „Ще предложим правителство, въпреки малките шансове, обявиха от ГЕРБ на своя пресконференция, която тече в момента. Брифингът трябваше да се води от г-н Борисов, но той е в серия от разговори с наши международни партньори. Започваме с благодарност към българските граждани, които гласуваха", каза в началото вицепремиерът Дончев. И заяви, че демокрацията е жива, а хората имат политическо представителство.

„Това е победа, въпреки всичко. Въпреки горещото политическо лято миналата година, въпреки пандемията. Въпреки опитите да бъде омаскарен изборният процес, тоталната консолидация на политическите сили, които не стана ясно за какво се борят.

Споделяха само целта - да изметат, да махнат ГЕРБ.  За мен свърши времето на викането, дойде време да се взимат решенията. Не ме карайте да бъда ментор и учител, каза Дончев.

Управляващите изтъкнаха, че ГЕРБ печели 14-и избор от създаването на партията и пети поредни парламентарни избори. ГЕРБ има победа в 24 изборни райони.

ГЕРБ ще следва процедурата по Конституция. "Тоест, като първа политическа сила, ще предложим правителство, не като политически знак, а такова, което от ден първи ще започне да работи, въпреки малките шансове, то да бъде подкрепено", каза Дончев.

Нещо много важно на тези избори - в определени райони, където пред изминалите месеци традиционно ГЕРБ имаше политически проблеми, в момента постигаме много добри резултати - област Плевен, където сме първа политическа сила и в община Плевен, област Добрич - ГЕРБ запазва два мандата, в трудния Видин увеличихме мандатите си от 1 на два, похвалиха се от партията.

За ГЕРБ гласува 42% от малките населени места гласуват за ГЕРБ. Нека се позоваваме на фактите, които присъстват във всичките тези данни.

Основните изборни свободи са били спазени, администрацията е работила адекватно и правилно. Изборният процес е бил фокусиран върху личности, а не върху платформи.Това заключение направи бившият външен министър Даниел Митов, който бе водач на листа в един от столичните райони.

Страната има нужда от идеи за развитие и управление, а не фокусиране върху това кого да изстържел и кого да махнем, увери той. Нека си дадем сметка - ГЕРБ спечели с огромна преднина, припомни Митов. 

Ексминистърът обясни, че ГЕРБ са имали разговор с Манфред Вебер, който е изразил учудване, че партии членки на ЕНП не преговарят с  първата по големина сестринска партия в ЕНП.

Това няма да е само политически знак. Ние имаме достатъчен кадрови ресурс и политически опит за всяка позиция, увери Дончев.

Лидерът на партията победител трябва да си бъде кандидат за премиер, бе категоричен Даниел Митов. 

Не вярвам на предизборни мантри и кой с каква страст защитава деструктивни позиции преди вота, добави той. Кой кого харесва и не харесва, са вторични въпроси. ГЕРБ е длъжна да направи честен, открит и прозрачен опит да направи кабинет и да влезе в разговори с всички партии, добави бившият външен министър.

Категорична грешка ще бъде ГЕРБ да бъде заобикалян. Такъв опит бе случаят с правителството на Беров и Орешарски, припомни Митов.   

На въпрос за ролята на президента в горещите политически процеси, Митов каза следното: "Президентът има своята роля в управлението на задкулисни и не толкова публични процеси. Очевидно е неговото желание да състави служебен кабинет, това извира от всяка пора на президентското тяло. Не знам какво си представя точно, ако се състави такъв кабинет. Очевидно е, че излезе извън рамките на конституционно определените му правомощия.", заключи бившият външен министър.

По думите на Митов, Румен Радев е излязъл от традицията на всички свои предшественици да бъдат обединители. Досега никой не си е позволявал така да разединява, добави той. 

На въпрос дали Митов е кандидатура на ГЕРБ за бъдещ премиер, той отвърна, че според него министър-председател трябва да бъде лидерът на партията.

"Промени ще има, не очаквайте отговори на всички въпроси сега. Скоро ще разберете", каза пък Томислав Дончев.

Очаквайте подробности!