Томислав Дончев: ГЕРБ спасява България с 22 млрд. лева заем

Инвестираме в пътища, ВиК-структурата, публични сгради, представи в плана за възстановяване вицепремиерът

Актуални новини
14:38 - 30 Октомври 2020
3120
Томислав Дончев: ГЕРБ спасява България с 22 млрд. лева заем

В следващия програмен период основните акценти по кохезионната политика ще са дигитализация, иновации бизнес инфраструктура - все мерки от сферата на икономическата трансформация, която беше разработена като тема още през миналата година. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в онлайн представяне на Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

„Напомням, че още през март месец тази година ние изпратихме на ЕК първоначална версия на програмите. Тя трябваше да бъде преработена, защото след март всичко се промени заради пандемията и свързаната с нея икономическа криза. Преди края на октомври актуализирана версия на програмите вече е на разположение на колегите от ЕК и текат преговори с тях.

Доколкото нямаме принципни противоречия и отворени въпроси, аз разчитам те да бъдат одобрени максимално бързо. В рамките на това традиционно финансиране ние ще продължим добре познатите инвестиции. Ще бъда изграждана пътна, железопътна, ВиК инфраструктура, ще бъда инвестирано в градска среда, публични сгради. Особен акцент ще бъдат малките и средните предприятия: технологичната им трансформация, тяхната дигитализация. Специален фокус е системата за социално подпомагане и реформите в нея: грижите за хората в най-тежко положение. Реформа на пазара на труда“, допълни той.

Дончев отбеляза, че наред с добре познатите инвестиции и мерки, има редица промени. „На първо място това е т.нар. регионален подход. Става дума за традиционен дефект на устройството на държавното управление в България, където има два силни центъра на власт: правителство и местна власт. Там е инвестиционният ресурс и потенциалът да бъдат осъществявани проекти, съответно на национално и местно ниво.

Получава се така, че част от проблемите, предизвикателства и възможностите не са нито на национално, нито на локално ниво“ висше образование, професионално образование, бизнес инфраструктура, пътна свързаност. Те са на надобщинско и на поднационално ниво. Затова системата, редът и организацията са променени и от следващата година не една, а две, три, четири, пет общини, заедно с областни администрации и други институции ще могат да разработват заедно проекти и да търсят възможности, които са извън административните граници на тяхната община“, посочи вицепремиерът.