Томислав Дончев и Даниел Митов са новите вицета на Борисов

Бившият зам.-лидер на ДСБ: Радев крие декларация за натиск на Кремъл срещу България

Политика
12:03 - 11 Май 2021
1780
Томислав Дончев и Даниел Митов са новите вицета на Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи Томислав Дончев и Даниел Митов за своите нови двама заместници в партията. "С този избор ясно ГЕРБ заема мястото си в център-дясното като евроатлантическа партия. Това е много важно в момента. Партньорите ни много внимателно ни гледат", каза Борисов на Националното заседание на формацията. 

Той добави, че с това си предложение давал ясен знак накъде вървяла партията му и на кои европейски формации искала да прилича. 

Дончев е дългогодишен вицепремиер на Борисов, а Митов едва наскоро стана член на ГЕРБ. Бившият зам.-лидер на ДСБ бе посочен за проектопремиер в нереализирания мандат на партията. "Политическите лакърдии за това как нямало ляво и дясно се правят от хора, които нищо не разбират или едва сега стъпват в политиката. Аз се занимавам с политика от 20 години и винаги съм бил част от десницата", обясни пред герберите номинацията си Митов. 

И отсече, че с неговото име до Борисов ГЕРБ имала ясна посока къде стои тя и каква ще бъде политиката й.

"Понеже си говорим за геополитически позиции, ми направи нещо силно впечатление - срещата във формат B9 в Букурещ на страните-членки на НАТО за предизвикателствата пред сигурността на Източния фронт. На тази среща бе приета декларация, участвал е и българският президент Румен Радев. След като е участвал, ние видяхме прессъобщение, което изобщо не съдържа духа и сърцето на тази приета декларация", упрекна Митов Радев от събранието на ГЕРБ. 

Според него Радев не просто е скрил декларацията, а се опитвал да играе мошеническа игра с "тука има-тука няма" с геополитическите позиции на България. 

Митов прочете част от тях - като в документа ясно се осъждат действията на Русия и засиленото присъствие на Изток и особено в Черно море.

"Тя осъжда саботажа на територията на Алианса, който ясно си проличава с експлозиите в Чехия от 2014 г. и се изразява загриженост конкретно и за действията на Москва в България", добавя Митов. И пита - защо президентът крие въпросната декларация и какво се случва с България. 

Борисов отвърна: "Нищо странно. Двуличието е в основата на тези хора. Те се опитват нещо, което не могат - едновременно флирт с Русия и едновременно нямат мъжеството да не се съгласят с декларацията от формат като Г9, на която присъства и Джо Байдън". 

"Само България има истински туризъм на Черно море от всички членки на ЕС. Една ескалация на напрежението ще ни убие туризма. Не искам да виждам разрушители, а искам да виждам мир. Вече го има напрежението в Украйна, има достатъчно разследващи служби по темата с експлозиите", добави премиерът в оставка. Той упрекна държавния глава за това, че не е могъл да изрази позиция - ясна и категорична по отношение на напрежението по източния фланг. А причината за него била, че Радев бил не просто главнокомандващ, а и кандидат за президент и се опитвал да спечели всички възможни проруски гласове на предстоящите избори. "Това е преводът", отсече Борисов.