Томислав Дончев: Мислим за работодателя, но най-вече за работника

Автоматична подкрепа от държавата ще получи безнесът, който страда от въведените ограничения

Новини
10:38 - 29 Март 2020
2931
Томислав Дончев: Мислим за работодателя, но най-вече за работника

„Държавата не може да влезе във всяка брънка на икономиката и да плати. Схемата ще работи, тя е алтернатива на това работодателят да освободи работниците. Това е стимул работодателите да съхранят работниците си и след края на кризата те да започнат да работят на пълни обороти. Мислим за работодателя, но най-вече за работника“.

Това каза пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му пакетът мерки на България е сходен с този, който прилагат другите държави.

„Не можем да прогнозираме колко дълго ще продължи кризата, но щетите върху икономиката няма да се изчерпят с щетите по време на карантината. Трябва да се внимателни... Липсва отговор на основния въпрос – колко. Бихме допуснали, че е три месеца – по аналог с Китай, но няма гаранции, че това ще е така... всичките ни действия са в режим на неяснота. Не знаем облика на това, срещу което се борим“.

В предаването „Неделя 150“ Дончев поясни, че автоматична подкрепа от държавата ще получи безнесът, който страда от въведените ограничения по време на карантината – ресторанти, заведения, услуги:

„Другите бизнеси могат да получат подкрепа след доказателство, че имат срив на продажбите с 20 и повече процента“.

Очакваните разходи са 1 млрд. лева, на първия етап.