Томислав Дончев: Не, не е нормално да ни бутат към коалиция с ДПС, БСП или Късия*

Заместникът на Борисов намекна, че не е фатално, ако Кирил и Асен се озоват в проектокабинета на ПП-ДБ

Политика
21:51 - 28 Април 2023
7365
Томислав Дончев: Не, не е нормално да ни бутат към коалиция с ДПС, БСП или Късия*

Пореден опит да накара втората политическа сила Продължаваме промяната-Демократична България да свие перките си и да се съгласи на (почти историческия) компромис да управлява с ГЕРБ направи в БНТ зам.-лидерът й Томислав Дончев. Вицето на Бойко Борисов напомни, че по протокол би трябвало по-слабият да е готов за по-радикален компромис, но изтъкна, че именно ГЕРБ склонила глава за редица предложения към нея, отправени от ПП-ДБ. 

И на този фон издаде недоволството си от това, че опонентите (или партньорите) им ги тикали да мислят за управленски съюз с неестествени, по думите му, като съюзници за кабинет като БСП, ДПС и "Възраждане". "Те като го казват, ние можем да им отвърнем със същото - след като не могат да работят с нас, да търсят партньори другаде", размаха пръст Дончев. 

Той намекна, макар и витиевато, че когато във вторник Изпълнителната комисия научи имената в проектокабинета на дясноцентриския съюз и в него присъстват тези на предишните премиер и неговия заместник Кирил Петков и Асен Василев, това не би било фатално и вероятно не би се отразило качествено на решението на ГЕРБ. "Проблемът не е в имената, а в подхода", повтори многократно той. 

Как би анализирал потенциален кръг на управление между ГЕРБ, президента и градските либерали, Дончев определи като изключително трудна комбинация. И разсея мита от последните седмици, че Борисов и Радев са се сдушили:

"С Радев имаме исторически сложни отношения. Да, към момента станаха по-институционални и по-малко емоционални. Преди 1 година и половина имахме собствен кандидат за президент, нека не го забравяме. Но и продължаващ конфликт с него не би улеснил политическата картина", заяви Дончев. 

И напомни, че за да има редовен кабинет, е крайно време всеки да загърби политическия егоизъм и да отстъпи от егото си. 

"Не, няма да стане лесно. Бюджетната консолидация, преведено, означава държавата да спре да трупа дългове, но това не може да се прави нито с 65, нито с 80 гласа в НС", предупреди бившият министър на еврофондовете. 

*Прякорът се отнася за председателя на ПГ на Възраждане Костадин Костадинов, наречен "Късопи*ков от депутата от ПГ на ДБ Манол Пейков в началото на седмицата. Новото прозвище на Костадинов доби скоростно гражданственост и дори намери място в кулинарията.