Томислав Дончев призна: Кметове на ГЕРБ черпят облаги от властта

В партията получихме повече от 10 сигнала за самозабравили се управници, констатира вицепремиерът

Крими
13:34 - 11 Юли 2019
8472
Томислав Дончев призна: Кметове на ГЕРБ черпят облаги от властта

В ГЕРБ има самозабравили се хора, които заемат високи държавни длъжности. Става въпрос за такива, които са се изкушили да черпят облаги от властта. Партията вече е получила около 10 сигнала, повечето са срещу кметове от ГЕРБ. Това признание направи вицепремиерът Томислав Дончев пред Би Ти Ви.

Не е незаконно да носите хубав костюм или да карате хубава кола, въпросът е това да отговаря на доходите, обясни Дончев. Все още няма избрани членове на етичната комисия на ГЕРБ, която бе създадена на последния конгрес на парията. По думите на вицепремиера тя не е разследващ орган, но ще приема сигнали за нередности.

ГЕРБ има почти 100 000 членове, поне 200 от тях са кметове. Ние трябва да имаме механизми за контрол, които да отговарят на очакванията на хората, бе аргументът на Дончев за създаването на въпросната комисия.

Имало повече от 10 сигнала срещу кметове от цялата страна. Трудността, особено в предизборна ситуация, била да се отделят местните интриги от действителните случаи.

По повод сигнала на Яне Янев срещу кмета на Сандански, който е от ГЕРБ, Дончев каза, че нещата изглеждали смущаващи, но още се проверявали и вероятно другата седмица ще има решение.

По отношение на машинното гласуване Дончев посочи, че членовете на ЦИК казват, че при 6000 машини има риск за вота на местните избори и няма отговорен държавник, който да каже "каквото ще да става".