Томислав Дончев : Заради този скандал изборният процес ще бъде обект на още по-малко доверие

Политика
18:41 - 27 Октомври 2023
2757
Томислав Дончев: Заради този скандал изборният процес ще бъде обект на още по-малко доверие

"Ако има каквито и да е съмнения в честността на изборния процес, те трябва да бъдат изчистени колкото се може по-бързо".

Това заяви  в предаването "Лице в лице" по БТВ зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по повод скандала в парламента, свързан с машинното гласуване от днес.

"Аз си задавам много въпроси. Да напомня, че трябва да разберем всички детайли - кой какво е снимал, кой каква информация е копирал. Аз познавам добре изборния процес. Нека всички институции, които имат нещо общо със скандала днес, да публикуват повече информация. Ако наистина има нещо нередно и някакви съмнения, това трябва да се изчисти и да се предотврати веднага.

Вие представяте ли си какво щеше да се случи някой да ме беше снимал да човъркам в някоя машина, в компютър свързан пряко с изборния процес. Щеше да отключи една вълна от справедлив обществен гняв и по всяка вероятност - организиране на протест.

Говорим за заместник-министър, който не е оторизиран да работи с машините. Затова призовавам всички институции да кажат това, което могат да кажат. Като резултат на този скандал, изборният процес ще бъде обект на още по-малко доверие. Имаше цял рояк партии, които години наред ни обясняваха как най-чистото е машинното гласуване. Оказа се, че не е съвсем така. Оказа се, че и машинното и хартиеното може да бъде обект на съмнение. Това не е хубаво", смята Дончев.