Тони Димитрова и Кристина Димитрова пеят на празника на сливата

Фестивалът в Троян и в Орешака събира хиляди от цялата страна

Общество
15:59 - 13 Септември 2019
2751
Тони Димитрова и Кристина Димитрова пеят на празника на сливата

Наближава тазгодишното издание на Български фестивал на сливата, което ще се проведе от 21 до 23 септември в Троян и в Националното изложение в с. Орешак. Организаторите обещават разнообразна празнична програма, много забавления и изненади. 

Празникът ще бъде открит на 21 септември, събота, в 13 ч. в Троян с изпълнение на Общински младежки духов оркестър с мажоретки и ще продължи с концерт на Фолклорния танцов ансамбъл "Магия" от Ловеч.

Кристина Димитрова ще изнесе концерт от 13 часа на 22 септември, неделя, а на следващия ден, който също е почивен, е ред на Тони Димитрова, както и на Духова музика Заедно и ФА Здравец.

По време на празника на сливата ще има демонстрация на традиционно изваряване на сливова ракия, арт работилници по грънчарство, дърворезба и иконопис, кулинарни изкушения с „Орешашките баби”- демонстрации по приготвяне на характерни за троянския край традиционни ястия със сини сливи, базар на традиционни сливови производи и предмети, свързани с употребата на сливата и троянската сливова ракия.


Фестивалът е продължение и развитие в нови форми на популярния „Празник на сливата и троянската сливова ракия” имащ в годините на своето съществуване, популярност и почитатели сред местната общност и гостите на града и общината.

Троян е известен със своите традиции в отглеждането на сливови насаждения и производство на висококачествена сливова ракия. Като резултат от това, всяка пролет и есен в Троян се провежда Фестивал на Сливата. Основната му цел е да привлече гости и да даде възможност на местните хора и производители да представят своите домашни продукти – храни, напитки, предмети и всичко свързано или изработено от сливи.