Тонове мъртва риба в река Одер

Зелени активисти и опозиционни политици разкритикуваха полското правителство

ЕС
17:53 - 12 Август 2022
2787
Тонове мъртва риба в река Одер

Полските и германските власти работят активно, за да установят причината за масовото измиране на риба в река Одер, каза германският министър на околната среда Щефи Лемке в петък, предупреждавайки за тежка екологична катастрофа, предава Ройтерс.

Тонове мъртва риба са открити от края на юли в река Одер, която минава през Германия и Полша. И двете страни казаха, че смятат, че за бедствието е виновно токсично вещество, но то все още не е идентифицирано.

"Очертава се екологична катастрофа", каза Лемке пред вестникарската група RND. "Всички страни работят активно, за да намерят причините за това масово измиране и да сведат до минимум потенциалните допълнителни щети."

Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че ще отнеме години, за да се върне реката към нормалното си състояние.

"Мащабът на това замърсяване е много голям. Толкова голям, че на Одер може да са необходими години, за да се върне към сравнително нормално състояние", каза Моравецки в редовен подкаст в петък.

"Вероятно огромни количества химически отпадъци са били изхвърлени в реката", каза той, добавяйки, че отговорните ще бъдат съдени.

Говорител на германския министър на околната среда каза на пресконференция в петък, че те следят отблизо ситуацията и че все още не е ясно какво вещество е попаднало във водата.

"Имаме непълна картина", каза говорителят. "Нуждаем се от яснота какви материали има във водата."

Зелени активисти и опозиционни политици критикуваха полското правителство, че не е реагирало достатъчно бързо на опасността и не е предупредило поляците да избягват къпането и риболова в реката, която е замърсена от края на юли.

Германия също недоволства от действията на полската страна: министърът на околната среда на провинция Бранденбург Аксел Фогел каза по-рано, че "веригите за комуникация между полската и германската страна не са сработили в този случай".

Ръководителят на националния орган за управление на водите на Полша каза, че ситуацията е сериозна и че до четвъртък вечерта Полша е събрала над 11 тона мъртва риба.

"(Това) се разследва от прокуратурата, полицията и местните инспекторати за опазване на околната среда", каза Пшемислав Дака, ръководител на полската агенция по водите, цитиран от варшавското "Радио 24".

"Проблемът е огромен, вълната от замърсяване минава от Вроцлав до Шчечин. Това са стотици километри река, замърсяването е гигантско."

Анализ на речна вода, направен тази седмица, показа доказателства за "синтетични химически вещества, много вероятно също с токсични ефекти за гръбначните животни", каза министерството на околната среда на германската провинция Бранденбург в четвъртък, добавяйки, че остава неясно как веществото е попаднало във водата.

Според местния германски телевизионен оператор rbb държавната лаборатория е открила високи нива на живак във водните проби.

Въпреки това Владислав Дайчак, ръководител на полската провинция Любуш, цитиран от агенция PAP, каза, че тестовете, проведени на 10 и 11 август, показват, че живакът е открит само в "следи от количества", в рамките на разрешените нива.

Той каза, че ще бъде поставена бариера на Одер близо до град Костшин за събиране на мъртва риба, течаща по реката, като 150 войници от Силите за териториална отбрана ще бъдат ангажирани да помогнат с почистването.