Топ 10 на филмите, които задължително трябва да се гледат по време на пандемията

Нещо за четене
23:23 - 26 Март 2020
18651
Топ 10 на филмите, които задължително трябва да се гледат по време на пандемията

Ако не се страхувате от коронавируса, предлагаме ви Топ 10 на филмите, които са подходящи да се гледат по време на пандемия. Със сигурност ще намерите заглавия, които сте позабравили или изобщо не сте гледали. В някои от тях ще видите колко много се доближава картината до настоящата действителност, а именно пандемията, причинена от коронавируса.

"Вирус", 1980 г.
Да започнем с трилъра на Кинджи Фукусаку (режисьор на прочутата „Кралска битка“) - „Вирус“ през 1980-та. Поради конфронтацията на двете ядрени сили, смъртоносен вирус започва да се разпространява из цялата планета. Умира само при ниски температури, така че оцелелите са принудени да се преместят в Антарктида. Операторът Дайсаку Кимури показва умиращия свят и мащаба на настъпващия залез на човечеството. Особено много ще се хареса на зрителите, които са близки до стила на 80-те.

"Епидемия", 1987 г.
В лентата на Ларс фон Триер е сценарият за филм и унищожението от компютърен вирус. Вместо да се опитват да го възстановят, главните герои измислят нова история - за млад лекар, който живее в заразена от чума Европа. Докато писателите работят, епидемията избухва истински. Реалността се смесва с фантастиката, границите стават все по-трудни за разграничаване. Това е вторият филм от трилогията „Европа“, където всичко е пропито с идеята за разпадащ се Запад.

"Епидемия", 1995 г.
Този филм на Волфганг Петерсен съчетава детективски трилър и драма. Смъртоносен вирус, създаден в лаборатория, поръчана от военните, влиза в Америка чрез заразен примат от Африка. Има дори антидот, но той може да бъде получен само от кръвта на първия носител. Треската не щади никого има все по-малко време за спасяване на човечеството. Филмът има добър сюжет и блестящ актьорски състав: Морган Фрийман, Дъстин Хофман, Кевин Спейси. Един от героите ще каже: "Войните се печелят в лабораториите". Има нещо плашещо в това.

"Явлението", 2008 г.
Режисьорът М. Найт Шямалан е познат на зрителите от филмите „Шесто чувство“, „Тайнствена гора“ и „Сплит“. В„Явлението“ болестта идва от нищото и кара хората да се самоубиват масово. Докато гледа, зрителят изгражда теории за случващото се. Това ли е колективна лудост, зомби-апокалипсис или химическо оръжие? Достатъчно оригинално представление, обръщащо внимание на проблема с връзката на човека с природата. Първоначално филмът е трябвало да излезе на екрани, озаглавен "Зелен ефект".

"Слепота", 2008 г.
В безименен метрополис избухва странна епидемия: местните жители губят зрение един по един. Слепците са събрани заедно и скрити, защото никой не иска да се разпространява заразна болест, която няма лечение. Зрителите са потопени в млечнобяла слепота, която поразява града. Само главният герой, който има имунитет към вируса, може да спаси жителите. Филмът на артхауса е базиран на едноименния роман на Хосе Сарамаго. Няма забавление, а много философски размисли. Понякога, за да вижда ясно, човек първо трябва да ослепее.

„Преносители“, 2009 г.
Инфекцията се разпространява от въздушни капчици, хората умират в ужасна агония. Населението на света бързо намалява и всеки човек сега е отговорен за собственото си оцеляване. Компанията на приятели е принудена постоянно да се движи, за да не контактува със заразените. Филмът анализира човешките взаимоотношения в екстремни условия. В името на оцеляването трябва да вземат жестоки решения.

"Безумци", 2010 г.
Инфекцията в малкия град Огден Марш е пренесена от самолет, който се разбива близост. Вирусът навлиза във водната система на града и местните хора полудяват. Външно хората не се променят по никакъв начин, интелигентността не страда, но те не контролират зараждащата се агресия. Военните убиват заразените, за да стабилизират ситуацията. В началото на епидемията шерифът, изигран от Тимъти Олифант, е принуден да убие заразен приятел и след това се опитва да спаси бременната си съпруга. Затова той е готов да пожертва собствения си живот.

"Зараза", 2011 г.
Сюжетът на филма пресъздава актуални събития от реалния свят. Международните лекари, заедно с центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ, се опитват да предотвратят разпространението на смъртоносния вирус. Епидемиологът заявява на пресконференция: "По-добре реакцията ни да е крайна, отколкото хората да умират заради нашето бездействие". Благодарение на охранителните камери, учените установяват с кого се е свързал първият заразен и как вирусът се разпространява в последствие. Режисьорът на филма Стивън Содерберг се консултира с експерти от СЗО, които са участвали в борбата с различни заболявания, включително свинския грип. Следователно развръзката и разследванията в лентата са реалистични, но сюжетът е абсолютно непредсказуем. Във филма звездният актьорски състав е Гуинет Полтроу, Джъд Лоу, Мат Деймън и Кейт Уинслет. От "Уорнър Брадърс" се похвалиха, че филмът е най-търсеният в интернет след сагата за Хари Потър.

"Антивирус", 2012 г.
В недалечното бъдеще тийнейджърите идват в инфекциозни лаборатории, които продават вируси на поп звезди. Корпорациите спират възможността за предаване на болестта, така че купувачът остава единствен "собственик" на вируса. Главният герой продава инфекции на обсебените фенове, като същевременно се опитва да печели допълнително пари от това. За да направи това, той трябва да зарази себе си и да синтезира стоката. Рисковете са големи, а шансовете за победа на болестта са незначителни.

"Светлината на моя живот", 2019 г.
За 8 години смъртоносният вирус е унищожил почти цялото женско население на Земята. В центъра на събитията е бащата и 12-годишната му дъщеря, които имат имунитет срещу болестта. Заедно те пътуват до Северна Америка, а бащата придава момчешки образ на дъщеря си, за да я предпази от самотни гневни мъже. Сценаристът, режисьорът и в същото време в главната роля - Кейси Афлек, размишлява за това какъв би бил животът без жени.

Като бонус.

Известният журналист и кинокритик - Ели Гемъл от "Collider", назова и името на филма, който трябва да се гледа задължително по време на карантина - „Z-та световна война“ (2013) с Брад Пит в главната роля. Освен „Зараза“ (2011) и „Епидемия“ (1995), разбира се.

Според нея това е най-добрият вариант за екшън филм с елементи на ужас. "Това е единственият филм, който наистина помага да се отпуснете, въпреки че разказва напрегната история, свързана с пандемията на ужасния вирус. Но е точно това, което трябва да гледате", казва Гемъл.

Тя твърди, че картината на Форстър е уместна, защото показва настоящата „сюрреалистична реалност“, при която събитията се развиват почти по същия начин, както сега, по време на избухването на коронавирус. Но най-важното е, че режисьорът предлага решение на проблема, макар и фиктивен.

"Плюс това, в този филм има Брад Пит. И с него нещата се подобряват", подчертава филмовият критик.

Бившият служител на ООН - следователят Джералд Лейн, заедно със семейството си, е в епицентъра на зомбирания апокалипсис, причинен от инфекция с неизвестен вирус. Той по чудо успява да се премести на безопасно място, след което властите молят Лейн да разбере какво е причинило избухването, водещо до масовото изтребление на човечеството. По време на опасно разследване главният герой успява да направи почти невъзможното - да намери ваксина.