Топ 10 на най-срамните загуби във Висшата лига

Манчестърските Юнайтед и Сити са замесени в пет от случаите

Спорт
22:00 - 16 Октомври 2023
7700
Топ 10 на най-срамните загуби във Висшата лига

В последните сезони във Висшата лига Манчестър Юнайтед, Арсенал, Ливърпул и Челси поднесоха някои шокиращи резултати на своите фенове. Разбира се, грандовете са били и от двете страни на барикадата, което е неизбежно.

Ще направим бърз преглед на най-срамните резултати в ерата на Премиършип...

10. Мидълзбро - Манчестър Сити 8:1

Манчестър Сити се представи доста зрелищно на "Ривърсайд" в мач, в който Мидълзбро постигна най-голямата си победа в първенството от 58 години насам. В този кошмарен майски ден на 2008 г. за "небесносините" ден в състава на гостите беше и Мартин Петров.

Ричард Дън бе виновникът за ранния успех на Сити. Защитникът беше изгонен за фаул срещу Тунджай, след което Боро получи дузпа и Стюърт Даунинг не сгреши от бялата точка. След това Афонсо Алвеш, който отбеляза хеттрик, направи 2:0 преди края на полувремето.

Ако първото полувреме беше слабо от страна на "гражданите", то второто беше просто катастрофално. Мидълзбро просто прегази гостите с шест гола в рамките на 32 минути, за да триумфира с победа. Даунинг вкара отново, Фабио Рочембак се разписа от свободен удар, Адам Джонсън преодоля вратаря Андреас Исаксон, а гол вкара и Жереми Алиадиер.

Сити бе влязъл в мача с надеждата да се класира за Европа с победа. Вместо това това се оказа, че това е последният мач на Свен Йоран Ериксон начело на отбора. В онзи сезон "гражданите" завършиха на девета позиция в шампионата и се класираха за първия квалификационен кръг в Купата на УЕФА.

9. Стоук Сити - Ливърпул 6:1

Последният мач на Стивън Джерард за Ливърпул се превърна в абсолютен кошмар, тъй като "червените" бяха разбити от Стоук Сити на стадион "Британия" през 2015 г. Полузащитникът успя да отбележи гол в своето 710-то и последно участие за Ливърпул, но това беше само утеха, тъй като Ливърпул беше напълно надигран от "грънчарите".

Три гола в рамките на осем минути в средата на първото полувреме нанесоха щетите, тъй като Маме Бирам Диуф и Джонатан Уолтърс дадоха пълен превес на Стоук.

Чарли Адам вкара гол срещу бившия си клуб, за да направи 4:0, а Стивън Нзонзи нанесе още повече страдания с отличен удар от дистанция. Друг бивш "червен" - Питър Крауч, също се включи с глава в края на мача срещу неубедителния Ливърпул.

Предполагаше се, че това ще бъде запомнящ се ден за Джерард, но до последния съдийски сигнал легендата на клуба нямаше търпение да напусне терена.

8. Ман Сити - Челси 6:0

Хората на Маурицио Сари се представиха безпомощно на стадион "Етихад", тъй като вдъхновеният от Серхио Агуеро Манчестър Сити избухна през 2019 г.

Сити вкара четири пъти в началните 25 минути, за да дръпне мача и да обрече "сините" на унизително поражение. Челси успя да открие рано чрез Рахийм Стърлинг, който се разписа след подаване от свободен удар на Кевин Де Бройне.

След това Агуеро завъртя блестящо топката покрай Кепа Арисабалага и добави втори гол, след като Рос Баркли успя неволно да насочи топката право на пътя на нападателя. Илкай Гюндоган с нисък удар покачи на 4:0, преди Сезар Аспиликуета да направи дузпа, което позволи на Агуеро да оформи своя 15-и хеттрик за Манчестър Сити.

Защитата на Челси беше пълна бъркотия през всичките 90 минути и се пропука отново в края, когато Стърлинг завърши от близко разстояние.

7. Челси - Арсенал 6:0

На 22 март 2014 г. Арсен Венгер се надяваше да отпразнува 1000-ия си мач начело на Арсенал, но вместо това видя как играчите му поднасят разочарование на "Стамфорд Бридж". Самуел Ето'о, а след това и Андре Шюрле поведоха на "сините" с 2:0 след само седем минути, а за Арсенал нямаше почивка от кошмара и не успя да отговори на удара.

След това нещата станаха още по-лоши, когато Кийрън Гибс бе изгонен. Алекс Окслейд-Чембърлейн изблъска с ръка Еден Азар, но вместо това съдията Андре Маринър показа червен картон на Гибс, а белгиецът реализира дузпата.

След това Челси увеличи още повече нещастието на "топчиите", като за първи път в историята си удари Арсенал с шест попадения. Оскар вкара два гола за 5:0 след асистенция на Фернандо Торес за първия, а Мохамед Салах също опъна мрежата, като специалният ден на Венгер беше наистина съсипан.

6. Нюкасъл - Тотнъм 6:1

Тотнъм пристигна на "Сейнт Джеймсис Парк" с нов облик на защитата и видя как тя бързо се разкъсва от отбора на Еди Хау, който се отърси впечатляващо от загубата с 0:3 от Астън Вила миналия кръг.

Джейкъб Мърфи изведе домакините напред още след две минути, а Жоелинтон направи 2:0, след като преодоля вратаря Юго Льорис само четири минути по-късно. Хаосът продължи, когато Мърфи стреля от далечна дистанция, осигурявайки класическа преднина на Нюкасъл преди да са изтекли и десет минути.

Джо Уилок помогна на Александър Айзък за първия му гол в следобеда, преди шведът да добави второ поподение в 21-ата минута, оставяйки "шпорите" абсолютно зашеметени от първото полувреме.

След това феновете трябваше да изчакат до почивката за още голове. Хари Кейн отвърна на удара на Нюкасъл, а след това резервите Мигел Алмирон и Калъм Уилсън комбинираха за гол №6.

5. Брентфорд - Манчестър Юнайтед 4:0

Ако Ерик тен Хаг не е бил наясно с размера на задачата, която е имал, след като се присъедини към Манчестър Юнайтед, то със сигурност е бил наясно, след като е видял как играчите му бяха унижени в Брентфорд.

"Пчеличките" просто разкъсаха слабия Юнайтед, като вкараха четири гола в първите 35 минути, а Тен Хаг можеше само да гледа от тъчлинията напълно изумен.

На 13 август 2022 г. Джош Дасилва откри резултата с удар, който някак си успя да премине покрай вратаря Давид де Хеа. След това Кристиан Ериксен, който играеше срещу бившия си отбор, беше изпреварен от Матиас Йенсен и можеше само да гледа как бившият му съотборник удвоява преднината на Брентфорд.

Домакините се развихриха и стигнаха до 4:0, благодарение на головете на Бен Мий и Брайън Мбеумо.
Това беше историческа победа за Брентфорд, тъй като Юнайтед беше превъзхождан и надиграван от "пчелите". След мача Тен Хаг ясно изрази яростта си към своя отбор, като се прочу с това, че накара играчите си да пробягат 14 километра на тренировка след поражението.

4. Манчестър Юнайтед - Манчестър Сити 1:6

Сър Алекс Фъргюсън не е претърпявал много унижения по време на управлението си в Манчестър Юнайтед, но през 2011 г. неговите съседи със сигурност бяха решени да сторят това. Юнайтед допусна шест гола у дома за първи път от 1930 г. насам, като хората на Роберто Манчини се справиха с "червените дяволи" с лекота.

Марио Балотели даде началото на партито за Сити, а след попадението тъмнокожият нападател показа фланелка с надпис "Защо винаги аз?", с което допълнително подразни феновете на домакините.

"Червените дяволи" останаха с 10 души в началото на второто полувреме, когато Джони Евънс беше изгонен.
Италианският национал Балотели вкара още един гол след час игра, когато Юнайтед просто се разпадна. Серхио Агуеро и Давид Силва също бяха точни за Сити, а Един Джеко вкара два пъти, за да подпечата историческата победа.

Огромният брой празни места около "Олд Трафорд", когато прозвуча последният съдийски сигнал, казваха всичко.

3. Саутхемптън - Лестър 0:9

На феновете на Саутхемптън може да им бъде простено, че все още сънуват кошмари за гостуването на отбора на Брендън Роджърс през 2019 г. "Лисиците" пристигнаха на стадион "Сейнт Мери" и просто разбиха "светците", като поражението изпрати домакините сред изпадащата тройка.

Ранният гол на Бен Чилуел даде начало на нещата, преди Райън Бертранд да получи червен картон само за 12 минути игра. След това вратата се отвори в мач, в който Айозе Перес и Джейми Варди отбелязаха по хеттрик, а Юри Тилеманс и Джеймс Мадисън също се разписаха за гостите.

2. Ливърпул - Манчестър Юнайтед 7:0

Няма съмнение, че Ерик тен Хаг се наслади на запомнящ се първи сезон начело на Манчестър Юнайтед. Нидерландецът спечели "Карабао къп", но също така видя как отборът му записа няколко шокиращи резултати.

Най-големият от тях трябва да бъде отвратителното представяне на "червените дяволи" на "Анфийлд Роуд" срещу най-големите им съперници в деня, в който Мохамед Салах хвърли сол в раната, като стана рекорден голмайстор на клуба във Висшата лига.

В мартенската вечер на 2023 г. Коди Гакпо изведе Ливърпул напред малко преди почивката, а през второто полувреме Манчестър Юнайтед просто се разпадна и получи още шест гола. Дарвин Нунес и Салах се отличиха с хеттрик, а Роберто Фирмино сложи черешката на тортата с гол №7 в заключителните минути.

Загубата срещу Ливърпул винаги е болезнена за феновете на Юнайтед, но това, че "червените дяволи" бяха напълно смазани, означава, че това е един от най-лошите резултати в историята на клуба.

1. Манчестър Юнайтед - Арсенал 8:2

През 2011 г. Арсенал претърпя най-тежкото си поражение от 1896 г. насам, когато трябваше да преглътне 2:8 от развихрилия се Манчестър Юнайтед на "Олд Трафорд".

На "артилеристите" липсваха някои ключови играчи поради контузии и наказания, но това със сигурност не беше оправдание за капитулацията им срещу "червените дяволи".

Арсенал изоставаше с ранен гол на Дани Уелбек, а след това видя как Робин ван Перси пропусна шанса да изравни от бялата точка, когато Давид де Хеа спаси дузпа на нидерландеца. Ашли Йънг вкара два пъти, Уейн Рууни отбеляза хеттрик, а голове вкараха още Нани и Парк-Джи Сунг, като Манчестър Юнайтед продължи да мачка отбора на Арсен Венгер.

Срамът за Арсенал бе пълен, когато Карл Дженкинсън бе изгонен в края на мача, което гарантира, че гостите ще завършат мача с 10 души.