ТОП 10 на ВУЗ-овете в света – наши има след 1200-о място

Актуални новини
18:28 - 03 Септември 2021
2751
ТОП 10 на ВУЗ-овете в света – наши има след 1200-о място

Без изненада: осем американски и два британски университета влизат в топ 10 на най-добрите висше учебни заведения в света, разказва "Дойче веле". Три български попадат едва след 1200-о място, сочи World University Rankings.

Кои са най-добрите университети за 2022 година?

На този въпрос отговаря британското списание The Times Higher Education - с класацията си, която обхваща над 1600 университета от цял свят. За шеста поредна година университетът в Оксфорд изпреварва всички останали - той е най-добрият ВУЗ в света. На второ място се нарежда Калифорнийският технологичен институт, а третото място е за Харвардския университет.

В първата десетка на най-добрите университети влизат още: Станфорд, Кеймбридж, Масачузетският технологичен институт, Принстън, Бъркли, Йейл и Чикагският университет. От първите десет два са британски (Оксфорд и Кеймбридж), останалите осем са американски.

183 университета от САЩ

В топ 20 влизат и един швейцарски, един канадски, както и два китайски: Техническото висше училище в Цюрих (ETH) е 15-о, Пекинският университет и университетът Цинхуа си поделят 16-о място, а от канадските най-високо (18-и) е класиран университетът в Торонто.

В Германия най-добра оценка получава мюнхенският университет "Лудвиг Максимилиан", който е поставен на 32-ро място, Техническият университет в Мюнхен пък е 38-и, а един от най-старите германски университети - този в Хайделберг - заема 42-то място.

По брой класирани университети в топ 200 Китай заема петото място - така се изкачва с две места нагоре в сравнение с миналогодишната класация. По този показател Китай изпреварва Канада и се изравнява с Нидерландия.

А като цяло с най-много университети са представени САЩ - с общо 183 ВУЗ-а, от които 57 влизат в топ 200. Броят на американските университети в елитната група обаче намалява, констатират авторите на World University Rankings. Затова пък за първи път в класацията влизат нови страни, като Азербайджан, Етиопия, Фиджи, Танзания, както и Палестинската автономия.

От проучването става още ясно, че Хавардският университет е лидер в областта на преподаването, а Оксфордският - в изследванията.

Къде е България?

Тази година от The Times Higher Education са оценили над 1600 университета от 99 страни в света, сред които и България.

Три български ВУЗ-а намират място в класацията за 2022 година, но доста назад - Техническият университет в София, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Варненският университет по мениджмънт се класират след позиция 1200.

Прави впечатление, че Софийският университет "Св. Климент Охридски" миналата година е заемал доста по-предно място - бил е поставен в групата на университетите между 601-во и 800-то място.

Университетите са оценявани по 13 показателя за ефективност, които измерват работата на учебното заведение основно в четири области: преподаване, изследвания, предаване на знания и международни перспективи. Авторите на изследването са анализирали над 14 милиона научни публикации, както и отговорите на анкетно допитване до близо 22 000 учени от цял свят.

На челната снимка: Най-добрият университет в света - Станфорд