Топ 7 на грешките в кухнята
Въпреки добрия си опит и самочувствие в кухнята, много хора допускат някои неочаквани грешки пред печката.
Вижте Топ 7 на кухненски гафове:
1. Не поставяйте плодовете и зеленчуците заедно в чекмеджетата на хладилника.
Повечето хладилници имат две специално предназначени чекмеджета за плодове и зеленчуци. И вместо да ги поставите заедно, разделете ги по отделно. Някои плодове като ябълките и бананите отделят повече етилен, който може да накара зеленчуците да узреят преждевременно и да се развалят.
Въпреки, че сме свикнали да държим доматите и костилковите плодове (праскови, сливи, нектарини) в хладилника, по-добрия вариант е да ги оставим на хладно извън него, тъй като ниската температура ще превърне текстурата им в неприятна каша, а вкусът им ще се обезличи.
2. Не поставяйте топла храна в пластмасови съдове
Много от пластмасовите съдове съдържат химикали, водещи до ендокринни смущения, които са свързани със затлъстяването, репродуктивните проблеми и куп други неприятни неща.
Лошото идва, когато поставяме в тях все още топлата храна – току-що изпържена риба, парещи спагети, вкусната гореща гозба, която тъкмо свалихте от котлона. Тя помага на химикалите да проникнат в храната.
3. Не използвайте остатъците от подправките на дъното на буркана, преди да си вземете нови
Билките и подправките понякога са скъпи и не всеки лесно се съгласява да изхвърли малко от тях, когато са останали на дъното. Но когато те стоят в продължение на година или повече, вкусът им започва да изчезва. И въпреки, че все още са безопасни за консумиране, подправки без аромат са отстъпление пред целта да приготвим наистина ароматно и вкусно ядене.
Освен ако не сте обсебени от кърито на прах или куркумата, трудно ще използвате цял един буркан, преди подправките да загубят своята сила. За да запазите вкуса и винаги да имате най-силния аромат – купувайте подправки в по-малки количества. За съхранението им си вземете най-малките стъклени бурканчета и ги дръжте плътно затворени далеч от източници на топлина или пряка слънчева светлина, фактори, които могат да накарат вкусът им да избледнее по-бързо.
4. Не отваряйте фурната постоянно, докато се пече ястието
Никой не иска да си изгори лазанята или да изпусне момента, в който трябва да се сложи заливката на мусаката, но постоянното надничане във фурната не е добра идея. Отварянето на вратата позволява на голяма част от топлината във фурната да излезе навън и така да намали необходимите градуси за оптимално печене.
По този начин храната ви ще се готви по-дълго и не толкова равномерно. Вместо това, ако прозорецът на фурната не ви е достатъчен за наблюдение, придържайте се към отваряне един път в средата на готвенето.
5. Не съхранявайте прекалено много храна в най-горната част на хладилника
Ако нямате много място в хладилника, най-горната му част е добро място за съхранение на храни, които не изискват чак толкова ниски температури. Както знаете, всеки хладилник отделя и топлина, а тази топлина има свойството да се издига нагоре. Това означава, че при повечето конвенционални охладителни уреди в горната част температурата е по-висока и там храната може да се развали по-бързо.
6. Не печете любимите си зеленчуци на прекалено висока температура
Може би си мислите, че силно загрятата фурна е от ключово значение за получаването на хрупкава текстура на брюкселското зеле, карфиола или тиквата? Ако фурната ви е прекалено загрята, рискувате да изгорите зеленчуците отвън, преди да се сготвят отвътре.
Разбира се, не съществува перфектната универсална температура, при която да се приготвят всички зеленчуци, но може да опитате с не повече от 200 градуса. Приготвянето зависи и от размера и дебелината на зеленчуците – по-дебело нарязаните картофи, които искате да изпечете във фурната ще отнемат повече време от младия зелен фасул. Още един съвет: не препълвайте тавата със зеленчуци. Дайте малко пространство на всяко парченце, за да си осигурите така мечтания хрупкав и добре изпечен зеленчук.
7. Не мийте плодовете и зеленчуците, ако няма да ги консумирате
Не измивайте плодовете или зеленчуците, ако няма да ги консумирате веднага. Ако ги измиете и ги поставите в хладилника, рискувате да се появи мухъл или да се развалят по-бързо. Решението е просто: измивайте плодовете и зеленчуците непосредствено, преди да ги консумирате или готвите.
Има и едно изключение – гъбите. Тъй като тяхната структура е пореста, те буквално изпиват водата, попиват я точно като гъба (от тук идва и този израз). Затова, когато решите да използвате пресни гъби за готвене, не ги мийте, а ги почистете с влажна кърпа. Ако все пак ги измиете, подсушете ги с кухненска хартия, преди да започнете да ги готвите.