Топ агенти: Полицейски кучета разкриха 150 престъпления

2 минути са нужни на белгийска овчарка, за да намери скрит плик с хероин

Новини
15:30 - 16 Октомври 2021
2341
Топ агенти: Полицейски кучета разкриха 150 престъпления

Полицейските кучета са верни помощници и истински професионалисти в разкриването на престъпления. Само за изминалата година, верните помощници са участвали в над 150 успешни акции. Немските и белгийски овчарки откриват наркотици, взривни вещества и  задържат престъпници, разказват от полицията.

2 минути стигат на белгийската овчарка Файта, за да изпълни задачата си. Открива плик с хероин, скрит в тайник.

Животното е на три години. Специалист е в откриването на наркотични вещества и вече има няколко успешни реализации. За да е перфектна в професията, не ламти за много. „Те не ламтят за награди. Те се радват въобще, че са излезли да работят. Играчката за тях е най-голямата награда”, заяви Кирил Кирилов, началник на сектор „Зоополиция и Кинология”, ГДНП.

Принципът на обучение е играта - това, което животните най-много обичат. „Реално за кучето,  как то възприема света – то не търси наркотици. То си търси играчката. Защото в момента, в който маркира мястото, където се намира наркотикът, то получава за награда играчката”, споделя Кирилов.

Освен кучета от породата малиноа, на служба в МВР има и много немски овчарки. Една от тях е Дрон. Според статистиката той е топ ченге с перфектни резултати. Но винаги може повече. Кучето и водачът му тренират минимум по час и половина на ден. А за да си свършат всички перфектно работата, мотивацията е важна. И тя винаги е дълбоко лична.

„Това им е призванието. Аз не съм чул някой колега да е дошъл за пари. Идват повечето да работят, защото обичат кучета, обичат животни”, твърди Кирил Кирилов.