Топ далаверите на Малката Секира: Как лихварят прибра 6 млн. от 3-годишната Елисавета и ошушка Пепи Гърка

Стоян Александров отпуска заеми срещу лихви от 14 до 18 % и има много клиенти, понеже не се интересува от произход на парите

Ексклузивно
17:31 - 11 Януари 2024
18462
Топ далаверите на Малката Секира: Как лихварят прибра 6 млн. от 3-годишната Елисавета и ошушка Пепи Гърка

Синът на покойния бивш финансов министър Стоян Александров – Петър беше, арестуван и обвинен за убийство в съучастие с погребалния агент Александър Кинов. 32-годишният младок решил да събира борчовете, раздадени от известния му баща, познат с прякора Малката секира. Lupa.bg връща за своите читатели лентата назад към най-големите финансови далавери на покойния финансист, за които той така и никога не отговаря пред Темида.

Най-драстична е историята на малкото момиченце Елисавета Миланова, която на 3 годинки получи дело от Александров, че дължи на лихваря 6 млн. лева. Казусът мяза на научна фантастика, но е повече от действителен.

Момиченцето с решение на съда се води дъщеря на покойния бизнесмен Йордан Миланов – Дънди, макар да е родена доста време след смъртта му. Въпросният Дънди през 2008 г. уж бил взел заем от лихваря. До смъртта му през 2012 г. никой не търси парите от близките на покойника. Нещо повече, веднага след като Дънди умира, майка му Благородка Бикова продава имотите му. По същото време скандалният бизнесмен Петър Цабалас, който нашумя като свидетел за обира на „Алфа банк”, е съдружник с брата на Дънди – Николай Миланов във „Фили 09” ООД. Съпругата на Цабалас и синът на Стоян Александров пък имат обща фирма „Рик Мениджмънт“ ООД.

Така на сцената се появява Елисавета Сивонова, която в момента когато Александров си иска парите, е едва на две години. Момичето обаче е признато за дете на мъртвия Йордан Миланов и получава фамилията му Миланова. Бабата Благодорка веднага се съгласява, че детето е на сина й. Изведнъж 4 години след смъртта на Дънди се появява и договор за парите, които уж е взел от лихваря, като подписът на мъртвия не е заверен от нотариус, въпреки че става дума за 6 млн. лева дълг.

В крайна сметка, както обясняват отлично запознати, целта е Стоян Александров да получи активите на едно обявено в несъстоятелност дружество. Чрез тях се слага ръка върху разкошна къща на няколко етажа на ул. „Оборище“, в идеалния център на столицата.

Руският мафион Константин Циганов изгоря с фантастична лихва

Другите изиграни от Стоян Александров също са с впечатляващи истории. Например, руснакът Константин Циганов става клиент на известния финансист покрай строителния си бизнес с фирма „Бояна Дрийм”. Взема от Александров 300 000 евро за три месеца, като лихвата е 13 500 евро. Парите са гарантирани с ипотека на няколко хубави имота в Банкя. През 2011 г. обаче имотите са прехвърлени на частната фирма на банкера „СТАЛ 2007”, а година по-рано Циганов е изгонен от България, като заплаха за националната сигурност, въпреки че преди това му е дадено дори българско гражданство, той самият дълги години живее под наем в блок срещу ресторант „Монтерей” и има голям бизнес в страната. Уж Циганов е лицето на руската мафия, на КГБ и на кой ли още не, а накрая се оказва изигран от наш тарикат.

Не пожали и сестрата на Поли Пантев

Райна Пантева-Санино, сестрата на покойния Поли Пантев, също става жертва на Стоян Александров. За да вземе заем от лихваря, тя ипотекира два магазина и масивна сграда на ул. „Пиротска”, което е всъщност нейното наследство от родителите й.

Поли Пантев остави апетитни имоти на сестра си

В Имотния регистър като клиенти на Стоян Александров се виждат още молдовецът Валери Копейхин, покойният политик Румен Данов, взел от него пари за лечението си, както се твърди, строителни босове и други бизнесмени. В залог те оставят мезонети, апартаменти, магазини из цяла София, без крайните квартали, разбира се.

Като частен лихвар Стоян Александров има толкова много клиенти, че понякога в един и същи ден отпуска по 2-3 заема. Всичко това ясно се вижда от вписванията в Имотния регистър. Явно банкерът се е чувствал недосегаем, понеже доста открито е регистрирал сделките си и навсякъде е отбелязано, че е сключен договор за заем.

В лихварството бившият политик се подвизава чрез две фирми – „Стал 2007” и „Александров и Сие”. Той работи с години едновременно и като банков директор, и като лихвар, който от офиса си срещу Руската църква отпуска заеми срещу лихви от 14 до 18 % и има много клиенти, понеже не се интересува от произход на парите. Първите ипотеки в Имотния регистър, свързани с незаконната му дейност, са от 2002 г. Ловкият финансист сключва договори, който са едногодишни и първо си взема лихвата, а едва след това и главницата. Клиентите му вярват, че като плащат редовно вноските си, погасяват и главницата по заемите си. Сметките им обаче се оказват криви и често настъпва жестоко просрочване на кредитите, а оттам и загуба на ипотекираните имоти.

Пепи Гърка губи къща за милиони

Бившият финансов министър успява да ужили и небезизвестния столичен бизнесмен Петър Цабалас - Пепи Гърка с къща за милиони в идеалния център на София - на кокетната улица "Оборище" 45. Гърчето е известен с дръзкия обит на 21 млн. лева от трезора на "Алфа Банк"
 
Двамата стоят зад обща фирма - описаната по-горе "Рик" в която има 51% синът на бившия министър и 49% - жената на Пепи Гърка - Гергана. Стоян Александров пък е управител и въпреки това е извадил изпълнителен лист на името на собственика на фирмата си "Сталт 2007". Фирма "Рик" е придобила имота от Йовка Томова, която преди време взема заем от Малката Секира, но не могла да го върне навреме. Вместо това прехвърлила къщата на "Рик", където се разпорежда бившият финансов министър от правителството на Любен Беров.

Пепи Гърка стои зад мегадалаверата за 21 млн. в "Алфа Банк"

Към момента на смъртта си Стоян Александров води още над 40 дела, с които съди хора, на които е дал заеми с огромна лихва. Срещу него е заведена преписка, която се точи от 2016 година така и няма внесено обвинение за незаконна лихварска дейност. А сега синчето му Петър прибира лихвите с пищов в ръка.