Топ дизайнерът Атанас Парушев преподава религия

Изповеди
17:47 - 29 Септември 2022
2519
Топ дизайнерът Атанас Парушев преподава религия

От тази учебна година известният моден дизайнер Атанас Парушев ще преподава религия на VI и VII клас в ОУ „Бачо Киро” във Велико Търново като свободноизбираем предмет.

Това ново за носителя на „Златна игла” начинание не е нито проява на ексцентричност, нито пък го блазнят високите учителски заплати, защото и без това часовете му ще са малко. Казва, че за него е призвание.

„Поривът да преподавам си го имам от юношеска възраст. Родителите ми бяха учители и съм израснал в такава среда. А и от малък си задавам въпроси за смисъла на живота, кое е правилно и неправилно, кое е истина, сами ли сме на тази земя, ще умрем ли и т. н.

Започнах да търся и отговорите, съвсем спонтанно, и то в нашата, православна религия. Първо завърших магистратура „Теология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ през 2014 г., а веднага след нея придобих учителска правоспособност в училище по религиозно образование.

Чувствам и потребност да споделя знанията си. Определено искам да преподавам религия. Не познавам човек, който да не е религиозен.

Колкото и да е невярващ, като попадне в особено трудна ситуация в живота си или на силно предизвикателство, тогава си казва „Господи, помогни!“И при мен е имало моменти на душевни катарзиси, тогава вярата укрепва.

Мисля, че е много необходимо съвременният човек в това претъпкано с информация ежедневие да има стабилна ценностна система, устои, да може да познава и себе си, за да бъде по-целенасочен. Така ще е по-успешен и по-полезен“, сподели Атанас Парушев пред „Борба”.