Топ източници на омега-6

Актуални новини
17:11 - 03 Юни 2021
2789
Топ източници на омега-6

Омега-6 мастни киселини са незаменими мастни киселини. Те са необходими за човешкото здраве. Тялото не може да ги синтезира само - трябва да се набавят чрез храната. Заедно с омега-3 мастни киселини, омега-6 мастни киселини играят решаваща роля в мозъчната функция, както и за нормалния растеж, и развитие.

Ето кои са основни източници на омега-6:

Тофу 

Тофу е популярен заместител на месото. То е много любима храна на вегетарианците. Източник е на протеини и здравословни мазнини, включително омега-6.

Авокадо 

Авокадото е много богато на полезни ненаситени мазнини, както омега-6, така и омега-3. Изключително богато е на фибри. Дава усещане за ситост и поддържа нивата на кръвната захар и холестерола.

Пилешко 

Пилешкото месо е друг ценен източник на омега-6. В него се съдържа и цинк, който е важен минерал за кожата, имунната система, сърдечносъдовата система, костите. Пилешкото месо без кожа е бедно на наситени мазнини и полезно за вашата диета.

Фъстъчено масло 

Фъстъченото масло е много богато на омега-6. То е източник на ценни растителни протеини и ненаситени мазнини. Има свойството да стимулира метаболизма и да поддържа стабилни нива на кръвна захар.

Тиквени семки 

Тиквените семки са много богати на омега-6, фибри, протеини. Прекрасна добавка са за салати, печива, сосове, дресинги, смутита, супи, ястия с месо и зеленчуци.

Бразилски орех 

Бразилският орех е друг полезен източник на омега-6 и омега-3. Източник е още и на селен. Богат е на фибри и растителни протеини.

Шафраново масло 

Маслото от шафран е богат източник на омега-6 мастни киселини. Може да се използва за готвене и като овкусяваща мазнина за салати и сосове.