Топ музиканти идват за празничната декемврийска програма на Софийската филхармония

На 1 декември зала "България" посреща един от най-известните съвременни виолончелисти Даниел Мюлер-Шот под палката на швейцарски диригент Мишел Табачник

Култура
17:07 - 30 Ноември 2022
1761
Топ музиканти идват за празничната декемврийска програма на Софийската филхармония

На 1 декември Софийската филхармония посреща един от най-известните съвременни виолончелисти в света Даниел Мюлер-Шот. Под палката на уважавания швейцарски диригент Мишел Табачник той ще представи знаковия за класическата музика Концерт за виолончело на Едуард Елгар. Маестро Табачник включва в програмата и Клод Дебюси - "Ноктюрни" за симфоничен оркестър и Симфония №3 от Брамс.

Даниел Мюлер-Шот е определян като „безстрашен изпълнител с изгаряща техника“, който според The New York Times питежава „интензивна експресивност“. Ученик на Мсистлав Росторпович, той печели конкурса „Чайковски“, когато е едва 15-годишен.

Великолепният челист гостува редовно на водещи световни оркестри сред които оркестрите на Ню Йорк, Бостън, Кливланд, Чикаго, Филаделфия, Сан Франциско и Лос Анджелис, Берлинската филхармония, Гевандхаус оркестър, Мюнхенска филхармония, радиооркестрите в Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Щутгарт, Лайпциг, Хамбург, Копенхаген и Париж, Тонхале - Цюрих, Филхармонията на Осло, Лондонският симфоничен и филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на град Бирмингам, Холандския филхармоничен оркестър, Испанския национален оркестър, симфоничния оркестър на Сидни и Мелбърн, симфоничния оркестър на NHK - Токио, Националния симфоничен оркестър на Тайван (NSO) и Филхармоничния оркестър на Сеул.

Сред диригентите, с които работи са имена като Марк Албрехт, Кристоф Ешенбах, Иван Фишер, Алън ГилбъртНееме Ярви, Андрис Нелсънс, Андрес Ороско-Естрада, Кирил Петренко, Майкъл Сандерлинг и Кшищоф Урбански. Дългогодишно сътрудничество го свързва с Яков Крайзберг, Курт Мазур, Лорин Маазел и сър Андре Превин.

За историческото честване на Деня на германското единство през 2018 г. и в памет на своя починал учител Мстислав Ростропович, Даниел Мюлер-Шот свири пред около 500 000 слушатели пред Бранденбургската врата в Берлин музика от Йохан Себастиан Бах.

Неговите записи се приемат с ентусиазъм както от публиката, така и от критиката и са получили множество награди, включително Gramophone Editor’s Choice, Strad Selection и „CD на месеца“ на BBC Music Magazine, Тримесечната награда на немските звукозаписни критици, Diapason d’or, Международната награда за класическа музика (ICMA)

Даниел Мюлер-Шот свири на виолончело „Ex Shapiro” Matteo Goffriller, направено във Венеция през 1727 г.

Даниел Мюлер-Шот ще си партнира с швейцарския маестро Мишел Табачник. Диригентът е протеже на Игор Маркевич, Херберт фон Караян и Пиер Булез, на когото е асистент в продължение на четири години в Симфоничния оркестър на Би Би Си, Лондон.

Маестрото е бил главен диригент на Оркестър на фондация „Гюлбенкян“ в Лисабон, Филхармонията на Лотарингия и Ансамбъл Inter Contemporain в Париж. Дирижира Берлинска филхармония, Концертгебау оркестър, Амстердам, Токио NHK, Оркестър де Пари. Чест гост е на фестивалите в Люцерн, Залцбург и Екс ан Прованс.

В оперното поле Мишел Табачник дирижира в оперните театри на Париж, Женева, Цюрих, Копенхаген, Лисабон, Рим и Монреал. Изтъкнат педагог, той води майсторски класове в Амстердам (NOS), Лисабон (Фондация Гюлбенкян), Парижката консерватория, Стокхолмската консерватория и други, той е заемал и длъжността професор по дирижиране в двата факултета по музика Университет в Торонто (1984–1991) и Кралска датска музикална академия в Копенхаген (1993–2001)

През 2008 г. Мишел Табачник става музикален директор и главен диригент на Брюкселска филхармония.